неделя 23 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Съобщение за грешка при опит за поправка на JAWS

Ако сте обновили екранния четец JAWS for Windows до по-нова компилация (build) на текущата версия посредством вградената му функция за тази цел и в последствие се опитате да направите поправка на тази версия, инсталиращата програма ще ви изведе съобщение за грешка. То гласи следното:

Програма за инсталиране на Windows
Вече е инсталирана друга версия на този продукт. Инсталирането на тази версия не може да продължи. За да конфигурирате или премахнете съществуващата версия на този продукт, използвайте „Добавяне/премахване на програми“ от контролния панел. [OK]

Ако желаете успешно да направите поправка на екранния четец JAWS For Windows след обновяване чрез вградения модул за тази цел, ще трябва да изтеглите пълния инсталационен пакет на обновлението за използваната версия и да го изпълните с добавен параметър /type repair. Следвайте инструкциите за изпълнение на поправката(за целите на това ръководство ще използваме за пример JAWS 15.0):

 1. Изтеглете съответната версия на JAWS от официалния сайт на Freedom Scientific. Страницата, от която можете да изтеглите най-новата версия на JAWS е Downloads: JAWS. Там има препратки както за най-новата версия (32 и 64-битова), така и за по-стари такива.
 2. Отворете прозореца „Изпълнение“, като натиснете Windows+R.
 3. В текстовото поле с надпис „Отвори:“, въведете пълния път до файла на инсталационния пакет за JAWS, който изтеглихте в стъпка №1. За по-лесно, посочете файла, като навигирате до него посредством бутона „Преглед…“ в прозореца „Изпълнение“ (използва се стандартен прозорец за отваряне на файл).
 4. Уверете се, че фокусът е в полето „Отвори:“ и натиснете клавиша END от клавиатурата, за да преместите курсора за въвеждане на текст в края на полето.
 5. Въведете един интервал и след това напишете следното:
  /type repair
  Например, ако сте записали инсталационния пакет на JAWS в папка с име „JAWS“, намираща се в кореновата директория на вашия локален диск „C“, то това което трябва да се съдържа в полето „Отвори:“ е следното:
  За 32-битови версии на Windows и съответно JAWS:
  C:\JAWS\J15.0.10026ENU-32bit.exe /type repair
  За 64-битови версии на Windows и съответно JAWS:
  C:\JAWS\J15.0.10026ENU-64bit.exe /type repair
 6. Натиснете Enter.
 7. Следвайте стъпките на инсталиращата програма за поправка на JAWS.

ЗАБЕЛЕЖКИ:

 1. На даден етап от поправката или в нейния край, може да се наложи да рестартирате компютъра.
 2. Гореописаната процедура може да помогне и в случаите, когато се опитвате да се върнете към по-стара компилация на дадена версия на JAWS чрез инсталатор. И в тази ситуация е вероятно да получите съобщението за грешка, цитирано по-горе.
Сподели

Костадин Колев

Казвам се Костадин Колев и съм от гр. Пещера, но изобщо не съм любител на произвежданите при нас алкохолни напитки, с които градът ни се слави из цяла България. :-) Хобитата са ми много: музика, компютри, техника и електроника, компютърни игри, книги и много други. И от толкова много хобита, понякога направо си се чудя как ми остава време за всичко. :-) Основните ми занимания като цяло и в БГАсист в частност са свързани с приложения за Windows и Android. Главно две неща: превод на приложения от английски на български; бета-тестване на приложения. Главната ми цел при тестването на приложенията е да проверявам дали и до каква степен те са достъпни за работа с екранен четец от страна на хората със зрителни увреждания.