вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Android: Как да пишем на фонетика при въвеждане с физическа клавиатура

Колкото и разпространено и интуитивно да е писането чрез докосване на сензорен екран, въвеждането на текст чрез физически бутони си остава най-удобно. Това важи особено за потребителите, които използват екранен четец като TalkBack за Android. Тук на помощ идват хардуерните клавиатури, които най-често са безжични и разчитат на Bluetooth технологията.

Ако използвате най-разпространената клавиатурна подредба за нашия език, наричана още БДС, безпроблемно ще можете да въвеждате текст чрез нея, тъй като тя е налична в операционната система. Ако обаче сте свикнали с фонетичната подредба за български, необходимо е тя да бъде добавена и избрана чрез настройките. Ето какво е необходимо да направите:

  1. Свържете клавиатурата към вашия смартфон.
  2. Инсталирайте приложението Extra Physical Keyboard Layouts. То добавя множество допълнителни езикови подредби в Android, които могат да бъдат използвани чрез физическа клавиатура.
  3. След като инсталирате приложението, влезте в настройките на вашето Android устройство.
  4. Изберете раздела „Езици и въвеждане“. Местоположението и наименованието му може да е различно в зависимост от модела на смартфона ви.
  5. Активирайте елемента „Физическа клавиатура“.
  6. Изберете модела на свързаното устройство за въвеждане на текст. Ще се появи прозорец за избор на клавиатурна подредба по подразбиране.
  7. Активирайте бутона „НАСТРОЙКА НА КЛАВИАТУРНИТЕ ПОДРЕДБИ“.
  8. От появилия се списък изберете „Bulgarian (Phonetic Traditional)“. Отмаркирайте тези, които няма да са ви нужни.
  9. Натиснете бутона „Назад“. Ще се визуализира отново прозорецът за избор на клавиатурна подредба по подразбиране.
  10. Маркирайте тази, която искате винаги да се активира при влизане в поле за въвеждане на текст.

Можете да променяте текущата клавиатурна подредба чрез комбинацията Control+Интервал.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.