четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Какво представлява новата брайлова клавиатура в TalkBack за Android

Наскоро излезе версия 8.2 на „Пакет за достъпност за Android“, част от който е и екранният четец TalkBack. Освен поправките на бъгове и не толкова значимите подобрения, основното нововъведение е брайловата клавиатура за въвеждане на текст.

Писането с нея се осъществява чрез докосване на 6 точки от екрана, които са подредени в 2 редици по 3, както в истинска брайлова клетка. Когато клавиатурата се покаже, необходимо е да обърнете смартфона в хоризонтална позиция. Въвеждането на букви става чрез докосване на комбинация от необходимите точки. Например за изписване на буквата r е нужно да докоснете първа, втора, трета и пета точка едновременно.

Към момента се поддържа само писане на латиница. Остава да се надяваме, че езиците с времето ще се увеличат и между тях ще бъде добавен и български.

Потребителите на iOS вече в продължение на години имат възможност да използват брайлова екранна клавиатура. Във версия 13 беше добавен и български език за нея. Тази в Android не се различава почти от варианта в iOS. След като й се свикне, със сигурност може да се пише по-бързо, от колкото чрез стандартната екранна клавиатура. Всъщност това са основните предимства на въвеждането чрез брайловата азбука – бързината и удобството.

За да използвате клавиатурата е необходимо да имате инсталирано приложението gboard. Ако това е така, направете следното:

  • Влезте в настройките на вашия телефон.
  • Отворете „Достъпност“, „TalkBack“, „Настройки“, „Брайлова клавиатура“. От появилия се прозорец можете да я разрешите и активирате.
  • Наличен е и урок, който обяснява как се използва клавиатурата и основните жестове за работа с нея.
  • За да я изведете на екрана, влезте в поле за въвеждане на текст и я изберете чрез бутона „Превключване на метода на въвеждане“.
  • Докато клавиатурата е показана на дисплея, плъзнете с 3 пръста нагоре, за да отворите менюто с опции.
  • Препоръчително е да изберете елемента „Превключване към брайлово писмо без съкращения“, за да избегнете въвеждането на цели думи на английски.
  • Елементът „Преглед на всички жестове“ може да ви бъде много полезен в усвояването на особеностите на тази клавиатура.
  • Ако разположението на точките не ви е удобно, влезте в „Настройки“ от менюто на клавиатурата и изберете опцията „Обръщане на точките“.

Съществува бъг, при който понякога буквите не се изговарят, но се въвеждат. Това при мен се оправя със заключване и отключване на екрана.

В заключение, като за първи вариант клавиатурата работи добре и има потенциал за развитие. Надявам се в следващи версии тя да бъде подобрена и да се превърне в пълноценна алтернатива за въвеждане на текст от потребителите, които владеят брайловата азбука.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.