вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 11: Как да въвеждаме текст на български чрез гласа си

Възможността за гласово въвеждане се използва масово в мобилните операционни системи, но такава функция има и в Windows 11. За да я включите, трябва да сте в поле за редактиране на текст.

Езикът за гласово въвеждане се влияе от текущата клавиатурна подредба. Ако клавиатурата е на български, ще можете да въвеждате чрез гласа си на този език. Текстът ще бъде добавен в полето, в което сте фокусирани в момента. Това може да е Word документ, TXT файл в Notepad, поле за редактиране в уеб сайт. За да въведете текст чрез гласа си, направете следното:

  1. Превключете към българска клавиатурна подредба с клавишната комбинация Alt+Shift или Windows+Интервал.
  2. Натиснете Windows+H. Ще се покаже съобщение с обяснение на функцията за гласово въвеждане. Натиснете още един или два пъти същата клавишна комбинация, докато чуете звуков сигнал.
  3. Кажете текста, който искате да бъде добавен в полето за редактиране, в което сте фокусирани.
  4. Изчакайте, докато чуете написания текст и натиснете Windows+H, за да спрете записа.

След първото стартиране ще е достатъчно да използвате Windows+H за включване и изключване на гласовото въвеждане. Можете да зададете някои настройки на тази функция. Ето какво е необходимо да направите:

  1. Натиснете Windows+H и след това Windows+Alt+H. Така фокусът ще попадне в прозореца на функционалността за гласово въвеждане.
  2. Активирайте бутона „Настройки“.
  3. Ако искате да бъде добавяна автоматична пунктуация, маркирайте отметката за тази цел.
  4. Имате възможност да изберете и микрофон, който ще се използва за запис на вашия глас.

Дори да не сте включили автоматичната пунктуация, можете да въвеждате някои препинателни знаци чрез гласа си. Докато говорите, кажете „въпросителен знак“, „удивителен знак“, „точка“, „запетая“ и те ще бъдат добавени в текста.

Препоръчително е да говорите ясно и не много бързо. Ако записвате чрез микрофона на вашия лаптоп, е необходимо да сте близо до него. Добре е да използвате функцията за гласово въвеждане в тиха среда, в която няма силни фонови шумове. Разпознаването на текста изисква постоянен достъп до интернет.

Забележка: Имайте предвид, че гласовото въвеждане на български не се поддържа в Windows 10.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.