четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

НовиниСофтуер

Основни нововъведения в iOS 17

На 12 септември Apple представи поредното голямо обновяване на своята мобилна операционна система iOS, която задвижва смартфоните iPhone. Обновяването е с версия 17 и е достъпно за изтегляне от 19 септември. Ето кои са по-значимите нововъведения, засягащи потребителите с нарушено зрение:

Siri

Гласовият асистент вече разполага с опция за определяне на скоростта. За да я промените, влезте в Settings, „Accessibility“, „Siri“ и използвайте плъзгача „Speaking rate“. За да накарате асистента да започне да слуша за нова гласова команда, можете просто да кажете „Siri“, вместо „Hey Siri“.

Phone

Когато водите стандартен телефонен разговор, бутоните за управление ще се показват в долната част на дисплея, за да бъдат достигани по-лесно. Ако използвате 2 SIM карти, вече имате възможност да зададете отделна мелодия за звънене на всяка от тях. Можете също да определите коя SIM карта да приема входящи разговори от непознати номера.

Messages

Аудио съобщенията, изпращани между iOS потребители могат да бъдат прослушвани с до 2 пъти по-висока скорост спрямо нормалната. Добавена е и възможност за поставяне на пауза и възобновяване на записа. SMS-ите с кодове за верификация ще бъдат изтривани автоматично, след като операционната система засече, че сте използвали съответния код.

Добавена е функция Live Location, чрез която можете да споделяте местоположението си с определени потребители в реално време, докато се придвижвате. Поддържат се и автоматични уведомления към доверени получатели, когато пристигнете на конкретна локация. Ако искате да ги изпробвате, създайте ново съобщение и влезте в „Apps“, „More“, „Check In“.

Разширени настройки за автоматично изговаряне на известията

Вече можете да зададете дали при получаване на уведомление, VoiceOver да прочита неговото съдържание, да изговаря броя на постъпилите известия или да не прави нищо. Добавена е и опция „Use Ring Switch“, която позволява изговарянето на уведомления да бъде изключвано чрез физическия превключвател за активиране на режим „Без звук“. Тези настройки се намират в Settings, „Accessibility“, „VoiceOver“, „Verbosity“, „System Notifications“.

Допълнителни параметри на гласовете, които използва VoiceOver

Те са различни в зависимост от речевия синтезатор. Например за Vocalizer е достъпна настройка на тембъра („Timbre“) и такава за дължината на паузите („Sentence Pause“). За Eloquence е налична опция за умножаване на скоростта („Rate Multiplier“), за височината („Pitch“), за включване на по-висока семплираща честота („Higher Sample Rate“) и други. За да стигнете до тези настройки, направете следното:

  1. Влезте в Settings, „Accessibility“, „VoiceOver“, „Speech“.
  2. Отворете опция за избор на глас например „Voice“.
  3. Изберете някой от наличните гласове и маркирайте конкретна разновидност. За Eloquence това може да бъде Eddy.
  4. Чрез плъзгане нагоре или надолу с един пръст изберете „Open per-voice settings“.
  5. Активирайте действието с двойно почукване с един пръст.

Подобрена обратна връзка с вибриране

Добавени са сигнали при заспиване и събуждане на устройството, за поява на нов екран и активиране на елемент. Имате възможност да регулирате интензивността на всички вибрации чрез един плъзгач. Тези настройки се намират в Settings, „Accessibility“, „VoiceOver“, „Audio“, „VoiceOver Sounds & Haptics“.

Звукова завеса (Sound curtain)

Подобно на екранната, която възпрепятства показването на изображения, тази изключва всички звуци (заедно с говора на VoiceOver). Звуковата завеса се активира, когато към устройството е свързан брайлов дисплей. За да я включите, влезте в Settings, „Accessibility“, „VoiceOver“, „Braille“ и изберете опцията „Sound curtain“.

Участие в аудио разговори чрез текст

Добавени са функциите Live Speech и Personal Voice. Чрез тях можете да въвеждате текст от клавиатурата, който ще бъде изговарян от ваше име в телефонен или FaceTime разговор. Ако използвате Life Speech, това ще се случва посредством вградените в iOS речеви синтезатори. За български език се използва гласа Daria.

Чрез Personal Voice можете да създадете изкуствено копие на вашия глас, което да се използва в разговори. За целта е необходимо да запишете няколко десетки фрази с гласа си, след което ще започне създаване на негов вариант с помощта на изкуствен интелект. Това може да отнеме няколко часа. Засега се поддържа само английски език. За да изпробвате Live Speech и Personal Voice, влезте в Settings, „Accessibility“.

Тези възможности са полезни за хора, които временно не могат да участват в разговор със собствения си глас или страдат от симптоми, възпрепятстващи говоренето. Създадените чрез Personal Voice гласове звучат леко роботизирано. Но това е първоначален вариант на функционалността и се предполага, че той ще бъде подобряван с времето.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.