вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

На 7 септември Apple представи поредното голямо обновяване на своята мобилна операционна система iOS, която задвижва смартфоните iPhone. Обновяването е с версия 16 и е достъпно за изтегляне от 12 септември. Ето кои са по-значимите нововъведения, засягащи потребителите с нарушено зрение:

Български превод на операционната система и екранния четец VoiceOver

С iOS 16 дойде ред и на потребителите от нашата страна да получат дългоочаквания български превод на интерфейса. Той включва настройките на смартфона, системните приложения (например Phone, Messages, Weather) и всички менюта, които са вградени в операционната система. Това ще позволи на повече потребители от България да използват iOS, независимо от тяхното ниво на владеене на английски език.

Екранният четец VoiceOver също е преведен на български. Това включва неговите настройки, менюта, подсказки и така нататък. За озвучаване на текстове на нашия език се използва гласът Vocalizer Daria. Както е известно на повечето потребители, той има редица несъвършенства и не успява да произнася адекватно текстове на английски. Но би могъл да служи като допълнение към руските гласове.

Когато интерфейсът е на български и се използва гласът Daria, при срещане на текст на латиница, екранният четец не превключва автоматично към английски синтезатор. Ако в езиците за речта на VoiceOver е добавен български и се използва английски глас, при срещане на текст на кирилица, той се прочита от руския глас Milena.

Тези особености правят значително по-неудобно използването на българския превод на iOS от потребители с нарушено зрение. Остава да се надяваме, че от Apple ще направят корекции с бъдещо обновяване на операционната система.

Българският превод на iOS може да се използва с някой от руските гласове, тъй като те произнасят текстове на латиница малко по-разбираемо от Daria. Но това е компромисен вариант. За да промените езика на вашия iPhone, направете следното:

  1. Отворете приложението Settings.
  2. Влезте в „General“, след това в „Language & Region“.
  3. Натиснете бутона „Edit“, който се намира в горната дясна част на дисплея.
  4. В списъка с езици намерете „Български“.
  5. Докато сте върху него, плъзнете бързо нагоре с един пръст и активирайте командата „Move up“.
  6. Проверете дали „Български“ е първи в списъка.
  7. Ако това е така, активирайте бутона „Done“ и потвърдете промяната, като изберете „Continue“.

Обновена Siri

Звуците за начало и край на заявка са променени и включват повече ниски честоти, което ще улесни някои потребители със слухови нарушения. Добавена е възможност за удължаване на времето, в което гласовият асистент изчаква заявката на потребителя. За да го зададете, влезте в Настройки, „Улеснен достъп“, „Siri“ и променете стойността на опцията „Време за пауза на Siri“.

Налични са команди за изключване и рестартиране на устройството („Restart my phone“, „Shut down“). Вече можете да приемате разговори чрез асистента, ако функцията за задействане на Siri чрез гласова команда е включена. За да приемете входящ разговор, кажете „Hey Siri, hang up“.

Нови гласове за VoiceOver

Добавени са такива за английски и други езици като виетнамски и украински. За да ги разгледате, влезте в Настройки, „Улеснен достъп“, „VoiceOver“, „Изговаряне“. В списъка с езици намерете например „English“ и изберете някой от възможните варианти.

Важно нововъведение е добавянето на речевия синтезатор Eloquence. Той до ден днешен е вграден в екранния четец JAWS за Windows и е предпочитан от хиляди потребители с нарушено зрение по цял свят.

Анализ на обстановката чрез приложението Лупа (Magnifier)

Налични са режими за разпознаване на врати, откриване на хора и описание на изображения. За да ги активирате е необходимо Да отворите приложението Лупа, след което да натиснете бутона в долната дясна част на дисплея. Можете да използвате два или три режима едновременно.

Докато насочвате устройството към различни обекти, VoiceOver ще съобщава това, което изкуственият интелект е успял да разпознае. Тези функции са налични само за Pro и Pro Max вариантите на iPhone 12, 13 и 14.

Обратна връзка чрез вибриране при писане

Тя е налична за вградената екранна клавиатура. Вибрациите са съвсем леки и се усещат при въвеждане на букви и символи. За да ги активирате, направете следното:

  1. Отворете приложението Настройки.
  2. Изберете „Звуци и осезания“, „Реакция от клавиатурата“.
  3. Включете отметката „Осезание“.

Поставяне на Widget-и на заключения екран

На български известни като „джаджи“, тези малки прозорчета показват информация от различни приложения. Вече можете да ги поставяте и на заключения екран. Налични са „джаджи“ за метеорологичната обстановка, събитията в календара, предстоящите аларми и други. Списъкът ще бъде допълван с времето.

За да добавите Widget към вашия заключен екран, влезте в Настройки, „Тапет“, „Добави нов тапет“. Тези опции към момента не са особено интуитивни и са подходящи само за по-любопитните потребители.

Разглеждане и редактиране на запаметените Wi-Fi мрежи

За целта влезте в Настройки, „Wi-Fi“ и натиснете бутона „Редактирай“. Ще се покаже списък със запазените мрежи. Можете да използвате тази функционалност и ако искате да видите паролата на някоя вече запаметена мрежа.

Редактиране и отмяна на съобщения в iMessage

Ако изпращате SMS съобщения към други iOS потребители, значи е много вероятно да използвате iMessage. Вече можете да отменяте изпращането на съобщения и да ги редактирате преди тяхното прочитане от получателя.

За целта застанете върху дадено съобщение, почукайте два пъти с един пръст и задръжте, докато се покаже контекстно меню. От него изберете „Отмени изпращане“ или „Редактирай“. Имайте предвид, че получателят все пак може да види отмененото или нередактираното съобщение, ако е получил известие за него.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.