четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Надстройка до Windows 10 с JAWS и MAGic

С удоволствие ви съобщаваме, че JAWS 16 и MAGic 13 са готови за Windows 10. Ако не сте обновили до най-новите им версии, направете го сега от връзките в края на тази статия. По-долу сме ви предоставили стъпките за следване, в зависимост от това от коя версия на Windows ще надстройвате. Моля, първо прегледайте и изпълнете тези стъпки, за да сте сигурни, че по-старите версии на JAWS и MAGic са премахнати, преди да изпълните надстройката до Windows 10. Наличен е полезен инструмент, който ще ви помогне за тази процедура.

За отговори на често задавани въпроси относно Windows 10 и надстройката до нея – прегледайте тази страница в сайта на Microsoft (на български).

Надстройка от Windows 8.1

 1. Инсталирайте JAWS 16.0.4350 или по-нова или MAGic 13.0.1119 или по-нова.
 2. Изтеглете и изпълнете помощния инструмент, който ще ви помогне за премахването на старите версии на JAWS и MAGic.
 3. Извършете надстройката до Windows 10, след което JAWS 16 и MAGic 13 ще продължат да работят както обикновено.

Надстройка от Windows 7

Моля, обърнете внимание: след като стартирате помощния инструмент в Windows 7, вашите продукти от Freedom Scientific няма да работят, докато не преинсталирате най-новите версии на JAWS 16, MAGic 13 или OpenBook 9. Ние ви препоръчваме да не стартирате помощния инструмент, докато не сте готови да започнете надстройката до Windows 10.

 1. Инсталирайте JAWS 16.0.4350 или по-нова.
 2. Изтеглете и изпълнете помощния инструмент, който ще ви помогне за премахването на старите версии на JAWS и MAGic.
  • Под Windows 7, MAGic трябва да бъде деинсталирана преди надстройката. След нея, MAGic може да бъде инсталирана начисто в Windows 10.
  • Под Windows 7, OpenBook трябва да бъде деинсталирана преди надстройката. След нея, OpenBook може да бъде инсталирана начисто в Windows 10.
 3. Извършете надстройката до Windows 10.
 4. След обновяването на операционната система:
  • Потребителите трябва да изпълнят инсталиращата програма за JAWS 16.0.4350 или по-нова върху текущата инсталация на екранния четец.
  • Потребителите могат да инсталират MAGic 13.0.1119 или по-нова.
  • Потребителите могат да инсталират OpenBook 9 или по-нова.

Допълнителни препоръки от Microsoft

За преглед на уеб съдържание, Microsoft препоръчва на потребителите на помощни технологии поне засега да избягват новия браузър по подразбиране Edge и да ползват Internet Explorer или друг, който са използвали в Windows 8.1 или Windows 7. За да промените браузъра по подразбиране, направете следното:

 1. Отворете настройките, като напишете „настройки“ в полето за търсене на Windows 10, или натиснете клавиша с емблемата на WINDOWS+I.
 2. Въведете „по подразбиране“ в полето за търсене.
 3. Изберете настройката за програми по подразбиране.
 4. Задействайте бутона Уеб Браузър.
 5. Изберете този, който желаете да използвате. Налични за избор ще са всички уеб браузъри, инсталирани на вашия компютър.

За е-поща, Microsoft препоръчва на потребителите на помощни технологии поне засега да не използват вградената програма. Препоръчваме ви да продължите да използвате програми за е-поща като Outlook или Thunderbird.

За работа с PDF документи, Microsoft препоръчва на потребителите на помощни технологии да инсталират допълнителна програма, като например Adobe Acrobat Reader 11 или Adobe Acrobat DC.

Сподели

Костадин Колев

Казвам се Костадин Колев и съм от гр. Пещера, но изобщо не съм любител на произвежданите при нас алкохолни напитки, с които градът ни се слави из цяла България. :-) Хобитата са ми много: музика, компютри, техника и електроника, компютърни игри, книги и много други. И от толкова много хобита, понякога направо си се чудя как ми остава време за всичко. :-) Основните ми занимания като цяло и в БГАсист в частност са свързани с приложения за Windows и Android. Главно две неща: превод на приложения от английски на български; бета-тестване на приложения. Главната ми цел при тестването на приложенията е да проверявам дали и до каква степен те са достъпни за работа с екранен четец от страна на хората със зрителни увреждания.