неделя 14 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Две удобни мобилни приложения, които измерват броя крачки и изминатото разстояние

Понякога след дълга разходка се питаме колко точно е разстоянието, което сме изминали. Всеки съвременен смартфон може да отговори на този въпрос, стига да сме инсталирали подходящо приложение. В тази публикация ще ви предложа две такива.

StepsApp Pedometer

Това е опростено приложение, което с едър шрифт показва броя изминати крачки в средата на началния си екран. Подходящо е за слабовиждащи потребители, но не е преведено на български. Информацията се обновява в реално време, докато се движите.

Можете да задавате цели за деня (например да се изминат 5000 крачки, да се изгорят 250 килокалории и така нататък). Ще получавате известия за напредъка ви.

При първото стартиране е необходимо да разрешите на StepsApp да използва данните за вашето движение и активност (Motion & Fitness data). Ако сте iOS потребител, маркирайте отметката „Apple Health“ и изберете всички категории данни.

В случай, че използвате Android, включете опцията „Stay Awake“. Така ще предотвратите ограничаването на приложението от функциите за оптимизация на батерията. Това е необходимо, за да се запази високата точност на измерване и при заключен екран.

От вас ще бъде поискано да попълните следните данни за себе си: Пол (Sex), Година на раждане (Year of birth), Тегло (Weight), височина (Hight). Приложението използва тази информация, за да измерва по-прецизно вашата активност.

Ако сте iOS потребител, в следващия екран можете да определите за кои данни да получавате известия:

  • Steps (Брой крачки);
  • Calories (Калории);
  • Distance (Изминато разстояние);
  • Time (Време на активност);
  • Floors (Изкачени етажи).

Ще ви бъде предложено да си закупите Pro версията на StepsApp, което не е необходимо. Можете да използвате основните функции и без тази стъпка.

От раздела „Goals“ бихте могли да зададете вашите цели. Можете да махнете отметката „More Goals“ и да изберете само брой крачки. По подразбиране той е 10000. За Android е необходимо да задържите бутоните преди и след стойността, за да я промените. Ако зададете например 5000 крачки, ще получавате известия в случай, че изминете половината или цялото разстояние в рамките на деня.

Можете да изтеглите StepsApp за Android или iOS.

Google Fit

Това приложение е преведено на български. Има малко по-усложнен интерфейс в сравнение със StepsApp, но и повече функции. Един от основните показатели в него са така наречените кардиоточки (heart points). Колкото по-интензивни са вашите активности през деня, толкова повече кардиоточки биха ви донесли в Google Fit.

Освен брой крачки и изминато разстояние, приложението може да показва данни от практикуването на различни спортове. За целта се използва информация от сензорите на телефона или смарт часовника (ако разполагате със съвместим модел). Имате възможност да зададете цели за деня, например определен брой кардиоточки или крачки.

След първото стартиране на приложението трябва да се впишете с вашия Google профил. Ако сте iOS потребител, разрешете синхронизирането с Apple Health. За целта изберете всички категории данни.

Необходимо е да въведете следната информация за себе си: пол, дата на раждане, тегло и височина. След това във варианта за Android е нужно да разрешите на Google Fit да разпознава автоматично вашите активности.

В раздела „Начало“ („Home“) ще виждате данните за текущия ден например брой крачки, изминато разстояние, кардиоточки и така нататък. В „Дневник“ („Journal“) са показани активностите ви по дни и часове. От „Подр. профил“ имате възможност да зададете вашите цели.

Бихте могли да изтеглите Google Fit за Android или iOS.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.