четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Помощни средства

Какво представлява тактилното Не се сърди човече за незрящи

Не се сърди човечето е забавна класическа настолна игра, играе се предимно от деца. Често пред дъската сядат и възрастни. Броят на играчите трябва да бъде от двама до четирима, чудесна възможност в забавлението да се включи цялото семейство. Какво по-хубаво от това да поиграеш на Не се сърди човече заедно с мама и татко, а защо не с баба и дядо? Казано на кратко, това е любима игра на малки и големи.

Незрящите не правят изключение. Те също играят Не се сърди човече заедно със свои приятели и близки. От настоящата статия ще разберете как тази настолна игра е адаптирана за хора с нарушено зрение.

Тактилното Не се сърди човече е специално разработено за незрящи и слабо виждащи хора. За да кажем, че едно Не се сърди човече е адаптирано за играчи с напълно загубено или силно намалено зрение, то трябва да отговаря на няколко изисквания:

Първото изискване е по отношение на игралната дъска. Тя трябва да бъде със стабилни тактилни отвори, в които да влизат пионките. Да е снабдена и с гумени крачета. Благодарение на тях ще стои стабилно на масата, без да се плъзга.

Второто изискване е свързано със спецификата на пионките. За удобство на играчите с остатъчно зрение, те трябва да са оцветени с ярки цветове. Най-често се оцветяват в червено, зелено, синьо и жълто. За да играе напълно незрящ човек, пионките трябва да бъдат тактилни тоест върху всяка пионка да има обозначение. Например зелените да са с триъгълник; сините да са със звездичка; червените да са с кръг; жълтите да са с квадрат. По този начин незрящият играч безпогрешно чрез опипване ще успява да разграничи своите пионки от тези на опонентите му.

Това, че всеки цвят пионки са маркирани по различен начин, дава възможност напълно незрящият играч да може да следи как върви играта на всеки един от останалите участници. Пионките имат щифт отдолу, за да влизат стабилно в дупките на дъската. Така се задържат върху полетата и няма опасност да се разместят при пипане.

Третото изискване за адаптиране на играта Не се сърди човече е към зарчето. То също трябва да е тактилно. Така незрящият без проблем, пипайки зарчето, разбира какво число е хвърлил.

Адаптираната дъска, тактилните пионки и тактилното зарче правят незрящите равностойни играчи. Контрастните цветове пък улесняват слабо виждащите. Изводът е, че нарушеното или напълно липсващото зрение не е пречка. Незрящите могат да играят Не се сърди човече на равно с останалите. Стига то да е адаптирано, пригодено за техните специални потребности.

Ако играта ви е заинтригувала, можете да разгледате тактилното Не се сърди човече, което се предлага в нашия електронен магазин. Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели