вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Помощни средства

Какво представлява тактилният шах за незрящи

Шахматът е една от най-стратегическите игри. Зародила се преди стотици години, играта на шах добива популярност в целия свят. Шахът провокира разума и развива логическото мислене.

Шахматът е един от най-известните, масови и полезни спортове. За практикуването му ограничения няма. Играе се от малки и големи, от млади и стари. Напълно достъпен е и за незрящи. От настоящата статия ще разберете как той е адаптиран за играчите с нарушено зрение.

Как хората със зрителни увреждания играят шах?

Най-краткият отговор е – като всички останали. С тази разлика, че всичко е релефно. И дъската, и фигурите са адаптирани.

Как незрящият може да различи черните от белите фигури?

Върху черните има релефно означение отгоре. Така незрящият без проблем, пипайки фигурата, веднага разбира дали е черна или бяла. Това му дава възможност да разграничава своите фигури от тези на опонента. Чрез опипване може да различи и дали фигурата е пешка, кон, топ, офицер, цар или царица.

Как незрящ шахматист може да определи кои полета от шахматната дъска са бели и кои черни?

И затова е помислено и е намерено работещо решение. Черните полета са повдигнати с няколко милиметра над белите. Обхождайки с пръсти дъската, докосвайки съответното поле, незрящият установява дали е вдлъбнато или повдигнато. Следователно така разбира дали е бяло или черно.

Тактилният шах за незрящи има и друга специфична особеност, която го отличава от стандартния. Сигурно си задавате въпроса, пипайки по шахматната дъска, няма ли опасност играчът да размести фигурите? Ако закупите един стандартен шах ще видите, че фигурите се движат свободно по шахматната дъска. При адаптирания тактилен шах този проблем е решен по следния начин: Всяко поле има дупка в средата. Всяка фигура има щифт отдолу, който да влиза в дупките. Така фигурите се задържат за дъската, без да мърдат и без да падат, закрепени са стабилно. Ето още една специфика, която отличава тактилния шах от стандартния.

С помощта на тактилния шах незрящите получават възможността да практикуват този интелектуален спорт. Много от тях участват в републикански и международни шахматни турнири, печелят медали и доказват на света, че зрителният дефицит не е пречка при играта на шах. А други често запълват свободното си време като играят шах с приятели.

Тактилният шах подобно на стандартния, се предлага в различни размери и с различен дизайн. Едни предпочитат модели с по-голяма шахматна дъска, считат го за удобство. Други често пътуват и не пропускат да носят със себе си настолни игри. Те биха избрали по-малък и компактен тактилен шах.

Ако играта ви е заинтригувала, можете да намерите нейна разновидност в нашия електронен магазин. Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели