вторник 21 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

В началото на този месец стартира новата видео услуга на Apple, която е пряк конкурент на наложилите се вече Netflix, Amazon Prime и HBO Go. В нея са достъпни различни филми и сериали, продуцирани от компанията.

За българските потребители са налични субтитри на нашия език. Докато гледате с включен Voice Over, те ще бъдат изговаряни от руския глас „Милена“, освен ако не сте избрали друг. Налично е и аудио описание на сцените на английски.

Тъй като за пръв път в Apple TV Plus гледах видеа с аудио описание, бях приятно изненадан колко полезно всъщност може да бъде то. Докато няма диалог, допълнителен глас обяснява какво се случва във филма. Например, кой от героите какво прави, обстановката наоколо, жестовете на тялото, емоциите (усмивки, сълзи), посоката на погледа и така нататък. По този начин и без да се следи случващото се на дисплея, може да се добие представа за ситуациите по време на сцените, които не са озвучени с диалог.

Без аудио описание, потребителите с нулево зрение биха изпаднали в неведение и ще им се наложи да гадаят какво всъщност е изобразено на дисплея, когато героите не си говорят. Именно в това се крие значимостта на Apple TV Plus на българския пазар, предлагането на съдържание с аудио описание (макар и на английски) и субтитри на български.

Някои от вече наличните филми са: „See“, „Helpsters“, „For All Mankind“, „The Morning Show“, „Dickinson“. В момента библиотеката не е особено богата, но предстои нейното разширяване. От компанията обещават ново съдържание всеки месец.

В приложението Apple TV ще намерите филми и на други издатели, но за да ги гледате е необходимо да заплатите 6,99 лв. за наемане или 23,99 за закупуване. Ако решите да наемете филм, той ще бъде наличен в библиотеката ви в рамките на 30 дни. Ако започнете да го гледате, срокът е 48 часа. Някои от филмите имат БГ аудио.

Как да използвате Apple TV Plus

Проверете дали на вашето устройство е инсталирано приложението TV. Ако не е, можете да го свалите от тази страница. За да видите наличното съдържание в услугата Apple TV Plus, направете следното:

  1. Отворете приложението TV.
  2. Предвижете се до раздела „Apple TV+“ на началната страница.
  3. Намерете бутона „Discover Apple TV+“ и го активирайте.
  4. Ще се отвори страница с наличните в момента филми. За да гледате някои от тях, изберете го и намерете съответния бутон за пускане на първия епизод.

За да изпробвате услугата, не е необходимо да плащате абонаментната такса от 9,99 лв. на месец. Например, за филма „See“ са налични първите два епизода. Ако съдържанието ви хареса и искате да гледате още, след като отворите платен епизод, ще ви бъде предложено да активирате едноседмичен пробен период за Apple TV Plus. Ако се разколебаете, можете да се откажете от абонамента в рамките на пробния период, без да дължите такса.

Как да активирате субтитрите и аудио описанието

Когато отворите филм, за да включите субтитрите и аудио описанието, направете следното:

  1. Докато прозорецът за видео възпроизвеждане е на фокус, намерете бутона „Media selection“ и го активирайте.
  2. Ще се визуализира страница, от която можете да изберете езика на аудиото и субтитрите.
  3. Щракнете върху някой от езиците под секциите „AUDIO“ или „SUBTITLES“, за да ги промените.
  4. Накрая активирайте бутона „Done“.

Все още Apple TV Plus не е налична за Android устройства. Предлага се за някои смарт телевизори и може да се гледа чрез уеб сайта tv.apple.com, но достъпността за екранен четец в момента определено не е на ниво.

Най-удобно би било да използвате Apple TV Plus чрез вашия iPhone или iPad. Ако си закупите ново устройство от този тип или сериите iPod Touch, Mac или Apple TV streaming box, имате право на безплатен достъп до услугата в рамките на една година.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.