четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Помощни средства

Как работи и каква е ролята на устройството за създаване на брайлови етикети

В настоящата статия ще ви представя едно ръчно устройство за брайлови етикети. С него можете да надписвате всичко на брайл бързо и лесно.

Какво поражда необходимостта от използването на подобно устройство?

На незрящите често им се случва да си задават въпроси като: „Как да различа буркана със сладко от този с лютеница?“, „Как да намеря правилната подправка, когато кутиите са еднакви?“. Трудности срещат и при откриването на хартиени документи. Да, те могат да са подредени в папки, но коя трябва да се вземе в конкретния случай? Хората с остатъчно или напълно изгубено зрение имат затруднения и при работата с различни уреди, които нямат релефни обозначения на бутоните.

Във всички тези случаи и в много други ситуации от бита и ежедневието, хората с нарушено зрение могат да разчитат на устройството за създаване на брайлови етикети. То ще реши голяма част от ежедневните им трудности, свързани с намирането и подреждането на различни предмети.

Благодарение на този уред без проблем ще откриват правилната кутия или буркан, ще сортират своите папки с хартиени документи, ще подреждат колекцията си от компактдискове. Вече няма да им се налага да търсят помощта на човек с нормално зрение, който да им прочита надписите върху кутии, продукти и прочее. Дори ще могат да ги надписват съвсем сами.

Какво представлява устройството за брайлови етикети и на какъв принцип работи?

На пръв поглед то прилича на пистолет. Използва 3/8″ или 1/2″ винилна лента, която е самозалепваща се. Ролка с лента от половин инч е включена в комплекта. Желаните букви се избират чрез въртене на шайбата. Релефната стрелка може да се използва като ориентир за това коя буква е избрана. За отпечатване на буквата на брайл върху лентата, се натиска дръжката на устройството. Така последователно се избират една след друга буквите, докато се изпише желаният надпис.

След това етикетът се отрязва с помощта на вградения нож. За целта завъртете шайбата, докато застанете върху обозначението за интервал. То представлява 2 релефни вертикални линии. Натиснете силно дръжката на уреда, докато усетите първото щракване за въвеждане на интервал и второто – за отрязване на етикета. Когато го извадите, ще видите удобния прорез, чрез който е нужно да свалите задното покритие. Вече можете да залепите етикета там, където е необходимо.

Шайбата съдържа цялата азбука, цифрен знак, най-често употребяваните съкращения на брайл и много пунктуационни знаци. Означена е както на брайл, което дава на незрящите свобода да си правят сами етикети, така и на плоскопечатен шрифт. Това позволява на хора, които не владеят брайл, да използват уреда.

Казано накратко, устройството за създаване на брайлови етикети може да бъде верен помощник на хората с нарушено зрение в бита и ежедневието. То спомага да се намалят част от трудностите, с които се сблъскват незрящите при разпознаването на редица предмети. Уредът е преносим, удобен, лек и издръжлив. Може да се използва вкъщи, на работното място, да се пренася при пътуване. Осигурява повече свобода и независимост за незрящите, които владеят брайл. Би послужил и на близки или учители на хора с нарушено зрение, които искат да им създадат удобства чрез брайлови надписи.

Ако проявявате интерес към устройството за създаване на брайлови етикети, можете да разгледате описанието на продукта в нашия електронен магазин. Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели