вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Как да разпознаваме фалшивите новини

Интернет се е превърнал в основен източник на информация не само за миналото, но и за случващото се в момента. Всяка секунда в глобалната мрежа се качват хиляди текстове, но можем ли да вярваме на всичко? В тази статия реших да засегна феномена, наречен фалшиви новини. Със сигурност много от вас са чували за него и съзнателно или не, са се сблъсквали с такъв тип материали.

Какво представляват фалшивите новини?

Това са текстове, които имитират публикации на доказалите се онлайн медии. Те съдържат факти с нулева или частична достоверност. В подобен тип материали могат да присъстват изопачени твърдения, преувеличени или неточни данни, несъответстващо на контекста или фалшифицирано мултимедийно съдържание.

През последните години технологиите за създаване на фалшиви изображения, аудио записи и видеа претърпяха огромно развитие. Това явление се нарича deepfake. Иначе казано, чрез изкуствен интелект на дадена реална личност се приписват действия и реплики, които могат да надхвърлят и най-смелите й фантазии. В този ред на мисли сложно ли ви се струва създаването и разпространението на една фалшива новина? По-долу ще се опитам да дам някои препоръки, които биха ви помогнали при разпознаването на недостоверно съдържание в интернет.

1. Мислете критично

Това всъщност е най-важният съвет – основата, от която да започнете. Глобалната мрежа е свободно пространство, в което почти всеки може да пише каквото си поиска. По тази причина не приемайте за абсолютна истина всяко твърдение, на което попаднете. Обмисляйте, вглеждайте се в детайлите, анализирайте, търсете алтернативни източници с подобен тип информация.

Тъй като фалшивите новини се разпространяват най-често чрез социалните мрежи, след като прочетете съдържанието на някой съмнителен текст, потърсете основните факти в Google. Ако нещо ви звучи преувеличено или невероятно, едно търсене би ви помогнало да разберете дали информацията присъства и в официалните медии.

2. Обърнете внимание на източника

Ако сте дългогодишен потребител на глобалната мрежа, със сигурност сте наясно кои са най-предпочитаните онлайн медии. И в тях невинаги всичката информация е със 100-процентова достоверност, но там е много по-трудно да попадне изцяло фалшива новина. Ето кои въпроси биха ви помогнали:

 • Доколко популярен и надежден е сайтът, от който четете в момента? Ако досега не сте срещали името му или то ви звучи странно, потърсете го в Google и вижте каква репутация има, поинтересувайте се и кой е собственикът на домейна.
 • Публикацията има ли автор? Ако не е посочен такъв, доста е вероятно да сте попаднали на фалшива новина. Ако името на автора е видимо, можете да го потърсите и да проверите и други негови материали.
 • Сайтът има ли добре структурирани раздели с информация за медията и такава за контакт? Ако са оставени координати за връзка, историята на онлайн ресурса и целта му са описани, вижда се кои са основните хора, които стоят зад сайта, всичко това би повишило вероятността той да е коректен.
 • Разгледайте и други публикации от същия източник. Има ли брояч за преглежданията, споделяни ли са текстовете в социалните мрежи? Добре е да се отнасяте с повишено внимание към информацията от уеб сайт, който не изглежда популярен и едва ли не случайно сте попаднали на него.

3. Вгледайте се в особеностите на текста

Публикации с гръмки, шокиращи заглавия могат да бъдат поставени под съмнение. Колкото по-сензационно звучи дадена новина, толкова по-критично трябва да подхождате към информацията в нея. Особено внимание е необходимо да се обръща на публикациите с жълт оттенък.

Ако в текста има доста правописни и пунктуационни грешки, изразено е твърде субективно отношение на автора към темата и събитията, използвани са обидни епитети, това би трябвало да ви накара да се замислите. Ако публикацията звучи несвързано на места или направо нелогично, има вероятност тя да е получена чрез машинен превод от друг език. В този случай е доста вероятно част от информацията да е неточна.

При наличие на посочени източници за написването на материала или съмнителни имена на други сайтове, проучете ги. Цитирани мнения на определени хора също могат да бъдат ориентир. Ако по някаква причина звучат преувеличено или стряскащо, потърсете ги и в други публикации в мрежата.

4. Проследете произхода на мултимедийното съдържание (ако има такова)

Доста често се случва в недостоверни материали да бъдат публикувани снимки и видеа, които са изначално фалшиви, редактирани или не съответстват на текущия контекст. Могат да бъдат използвани такива, които са правени по друго време или заснети на различно от споменатото в публикацията място.

Ако се натъкнете на съмнително мултимедийно съдържание, проверете дали е качено в други уеб сайтове. Можете да използвате и функцията за обратно търсене на изображения в Google. За целта направете следното:

 1. Копирайте адреса на обезпокоителната според вас снимка или я запазете като файл.
 2. Влезте в Google и активирайте режим „Изображения“.
 3. Натиснете бутона „Търсене по изображение“. Той се намира точно до полето за въвеждане на текст.
 4. Ще се отвори страница, която ви предлага да поставите URL адрес или да качите файл.
 5. След като го направите и търсенето завърши, ще видите сайтовете, в които се среща посоченото от вас изображение, както и подобни на него снимки.

5. Още някои видове подвеждащи публикации

Съществуват уеб сайтове, чиято цел е да ви накарат да отворите фалшива реклама или уж непубликувани досега аудио записи, снимки, видеа. Освен да попаднете на неточна информация, има риск на вашето устройство да бъде инсталиран зловреден софтуер (malware) или такъв, който зарежда множество реклами (adware). По тази причина не щраквайте върху всеки адрес, който ви се изпречи пред погледа. Ако някой материал ви се струва съмнителен, препоръчително е да не го отваряте, особено ако сте по-начинаещ потребител.

Немалко публикации от некоректни сайтове рекламират хранителни добавки и лекарства срещу трудно лечими заболявания. Някои са придружени с мнения на „доволни“ клиенти, което никак не е трудно да се фалшифицира. Каквото и да е изтъкнато в рекламния материал, ако продуктът не се предлага от лицензиран онлайн търговец, по-добре е да стоите далеч от него. Освен че не би помогнал, той може да влоши състоянието ви. Много е вероятно случайно да попаднете на такъв тип публикация, тъй като от Google се стараят в максимална степен да ограничат разпространението на подобни материали.

6. Примери за фалшиви новини

Ето няколко разпространявани в мрежата недостоверни твърдения:

 • През 2016 година някои потребители са повярвали на информацията, че от Apple са изобретили технология за безжично зареждане на iPhone 7 в микровълнова фурна. Резултатът е десетки унищожени смартфони. Няколко секунди въздействие са достатъчни, за да се нанесе необратима повреда.
 • През същата година за iPhone 7 е публикувано видео, в което се препоръчва пробиването на неговия корпус, за да се използва „скритият“ жак за слушалки, премахнат по-рано от Apple. Резултатът е същия като в горния пример.
 • През 2018 множество тийнейджъри в САЩ се подвеждат от видео за предизвикателство, което подтиква към пиене на течен прах за пране. Голям брой отровени деца са приети в болница.
 • През април 2020 след публикуване на саркастично твърдение на бившия американски президент Доналд Тръмп, стотици хора приемат дезинфектанти и белина като средство за предпазване от коронавирус. Множество американци са получили сериозни здравословни проблеми.
 • През юни 2020 у нас в някои сайтове циркулираше твърдението, че Пътна полиция ще глобява с 400 лв. шофьорите за слушане на попфолк в автомобила. Тази информация не доведе до реални последствия, но разпространението й подтикна немалък брой хора да се усъмнят дали все пак тя не е истина.
 • Настоящата година може да бъде запомнена и с конспиративните материали относно връзката на 5G технологията с разпространението на COVID-19. Тези публикации доведоха до протести в редица страни. Въпреки че такива умозаключения от научна гледна точка са безпочвени и независимо от опитите на големите технологични компании да ограничат разпространяването им, последваха немалко заплахи срещу служители на мобилни оператори и прояви на вандализъм по отношение на инсталираното оборудване.

Както се вижда от горните примери, фалшивите новини освен до налагане на недостоверни твърдения, могат да доведат и до опасност за живота и здравето. Все още не е създаден универсален инструмент за предпазване от подобен тип публикации. Затова обмисляйте, анализирайте, проверявайте, отхвърляйте при необходимост. Най-ефикасните начини за разпознаване на фалшиви новини се крият в самите вас!

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.