вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Как да изключим подсказките за жестове в TalkBack и VoiceOver

Екранните четци TalkBack за Android и VoiceOver за iOS имат функционалност, която подсказва на потребителите как да взаимодействат с маркираната в момента контрола. Това може да е икона, бутон, поле за въвеждане на текст, плъзгач и така нататък.

По подразбиране след като бъде маркиран елемент от дисплея, екранният четец съобщава името и вида му. Секунда след това се изговарят и съвети за взаимодействие с избрания елемент. Примери за подсказки в TalkBack са:

 • „Двукратно докосване, за да активирате“;
 • „Прекарване на пръст нагоре или прекарване на пръст надолу за коригиране“;
 • „Двукратно докосване и задръжте за продължително натискане“.

Примери за подсказки във VoiceOver са:

 • „Double tap to open“;
 • „Swipe down with 3 fingers to reveal the notifications“;
 • „Swipe up or down with 1 finger to adjust the value“.

Ако даден потребител свободно борави с единия или с двата екранни четци, изговарянето на тези подсказки може да е ненужно и дори леко досадно. Тук ще обясня как бихте могли да ги изключите. За целта направете следното:

TalkBack

 1. Отворете менюто на екранния четец. В последните версии на Android това става чрез еднократно докосване с 3 пръста.
 2. Изберете „Настройки на TalkBack“, след това „Детайлност на говора“.
 3. Намерете и изключете опцията „Произнасяне на подсказки за употребата“.

VoiceOver

 1. Отворете приложението Settings.
 2. Влезте в „Accessibility“, „VoiceOver“, „Verbosity“.
 3. Изключете опцията „Speak hints“.

След като изпълните горните стъпки, вече няма да чувате подсказки за взаимодействие с елемента, върху който е фокусиран екранният четец TalkBack или VoiceOver.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.