вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Извличане на текста от изображения чрез нашия смартфон

Напоследък е особено актуално хората да споделят значими моменти, емоции и настроения чрез снимки. Все по-малко избират да изразят себе си чрез текст в социалните мрежи. Подобна тенденция създава неудобства за хората с нарушено зрение, които разчитат на екранни четци, за да използват компютри и мобилни устройства. Този тип софтуер разглежда изображенията просто като елементи, чието съдържание е недостъпно.

Благодарение на развитието на изкуствения интелект през последните години, можем да използваме мобилни приложения за анализ на изображения, които не само описват в общи линии какво има на снимката, но и извличат текста от нея (ако има такъв). Най-известните такива приложения са Envision AI за операционни системи Android и iOS и Microsoft Seeing AI, налично само за iOS.

Envision AI е платено приложение с 14-дневен пробен период, а след като той изтече, потребителят може да използва месечен или годишен абонамент, както и да закупи доживотен лиценз. Microsoft Seeing AI е безплатно приложение, но към момента не е налично за Android.

Ако е необходимо да анализирате изображение, налично в интернет, ето какво е нужно да направите:

  1. Отворете го и го запазете в телефона си от менюто за тази цел. Обикновено в Android то е със заглавие „Още“, а в iOS – „More“.
  2. След това влезте в приложението за снимки на вашия смартфон, намерете запазеното изображение и го отворете.
  3. Открийте бутона „Споделяне“ в Android или „Share“ в iOS и щракнете върху него.
  4. След като се отвори екрана с начините за споделяне, при Android потърсете Envision AIи го активирайте. В iOS, ако не са налични действията „Recognize With Seeing AI“ или „Envision it“, намерете бутона „More“ и щракнете върху него. Ще се отвори екран с начини за споделяне. До всеки от тях има превключвател. Променете на „On“ тези пред Seeing AI и/или Envision AI и потвърдете чрез бутона „Done“. Така вече ще имате на разположение желаното действие в менюто за споделяне.
  5. След като намерите едно от двете приложения, активирайте го. След няколко секунди ще се покаже екран с анализ на изображението. Той ще съдържа кратко описание на обектите в него и открития текст (ако има такъв).

По този начин можете да анализирате и извличате текста от рекламни изображения, поздравителни картички и много други, които иначе са недостъпни за екранните четци.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.