четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

iOS: Как да зададем вида на свързаното Bluetooth аудио устройство

Когато свържем Bluetooth аудио устройство към смартфон с операционна система iOS, задаването откъде да се чува екранният четец може да е доста проблематично. Затова реших да внеса малко яснота по въпроса.

В немалко случаи, когато свържем Bluetooth тонколона към iPhone, звукът на VoiceOver се възпроизвежда чрез нея, а не посредством телефона. В момента като че ли това е за предпочитане, понеже ако екранният четец говори през смартфона, често звукът се усилва неконтролируемо до 100 процента и това би могло да повреди високоговорителите.

Понякога чрез опцията „Audio destination“ в „шайбата“ не можем да определим откъде да се възпроизвежда звукът от VoiceOver и неговият източник не се променя, независимо дали сме избрали „Default“ или „External audio root“. Това се получава, понеже iOS често не успява да разпознае какъв тип Bluetooth аудио устройство сме свързали. Ако то е слушалки, но е разпознато като тонколона, тогава екранният четец ще продължи да говори през смартфона, като заедно с това ще се проявява и гореописаният бъг с увеличаващата се сила на звука.

Ако не успявате чрез опцията „Audio destination“ да зададете откъде да говори VoiceOver, можете да проверите как iOS разпознава вашето аудио устройство. За целта отворете Settings, влезте в раздела „Bluetooth“ и го намерете в списъка. След това плъзнете нагоре с един пръст и изберете „More info“.

Ще се появи екран, откъдето бихте могли да прекъснете връзката с устройството („Disconnect“) или да го изтриете („Forget This Device“). Тук обаче от значение е опцията „Device Type“, чрез която можете да зададете типа устройство.

Ако използвате слушалки и те се разпознават като „Headphone“, значи всичко е наред. В случай, че сте свързали тонколона и стойността на опцията е „Speaker“, тогава звукът от екранния четец е доста вероятно да се чува през смартфона и ще е необходимо ръчно да го прехвърляте след свързване. За да избегнете неудобството с усилващия се звук на VoiceOver, можете да зададете типа на вашата тонколона да е „Headphone“. Тогава звукът винаги ще се прехвърля към нея.

Ако използвате слушалки, а екранният четец се чува през смартфона, много е вероятно те да не са разпознати като такива. В този случай е добре да ги изберете от списъка със запаметени Bluetooth устройства и да проверите опцията „Device Type“. Ако е зададено нещо различно от „Headphone“, коригирайте стойността.

Като тип устройство можете също да посочите „Car Stereo“, „Hearing Aid“ или „Other“. За предпочитане е първите две да се избират само тогава, когато към смартфона е свързана аудио системата на автомобил или слухов апарат.

След като сте задали типа устройство и то в момента е свързано, рестартирайте го. Така направената промяна ще бъде отразена.

Забележка: За да работят функциите по гореописания начин, препоръчително е да сте с най-новата версия на iOS. Към момента тя е 14.5.1.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.