вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Всичко започна както обикновено от личния ни опит, от желанието ни да споделим нашите идеи за подкрепа на хората с нарушено зрение и да привлечем съмишленици. Беше разгара на пандемията в края на миналата година. Но ентусиазмът ни растеше пропорционално със затягащите се мерки. Решихме, че е страхотно време да изпратим информация за нашата дейност на няколко музея, които ние самите харесваме. И те отговориха – почти всички. Някои да изкажат желание за партньорство, други просто да ни поздравят.

И ето няколко месеца по-късно първото хубаво нещо – работим съвместно с музея Земята и хората, за да може това прекрасно място да стане по-уютно и достъпно за незрящите си посетители.

Изработихме за тях две книжки на брайл – едната стандартната им брошура на музея, а другата със заглавие „Опознай минералите“. На новия ни UV принтер надписахме също на брайл няколко табели с информация за гигантски кристали, които могат да бъдат докоснати и опознати от незрящите, надписахме на брайл частите от пъзели в детския им кът и какво ли още не.

На 13 май 2021 г. проведохме тренинг, за да запознаем тези прекрасни служители с най-важните неща, които трябва да знаят за хората с нарушено зрение. Поставихме ги в нашите обувки, като им завързахме очите и подсилихме другите им сетива. Провокирахме ги да участват в най-различни и много интересни упражнения за мислене „извън кутията“. Разказвахме им свободно и автентично подробности от нашия живот и в замяна получихме искрено споделяне за техните страхове при общуване с незрящите. Скъсихме дистанцията, свързахме се през еднаквостите, през чисто човешките неща, а не през различията, през това кой колко вижда.

Освен интерактивните занимания и теория, имахме и шанса да им покажем как ние незрящите разглеждаме експонатите – разбира се чрез докосване. За тях остана удоволствието да се насладят на нашите радостни реакции от опознаването на гигантските кристали, и разбира се променените надяваме се за винаги нагласи.

Подарихме им списък със златни правила при общуване и обслужване на посетители с нарушено зрение в музея, всяко от които проверени с времето и собствения ни опит. Но най-важното – дарихме им частица от нашия ентусиазъм да бъдем полезни, от силния ни дух, емоцията от доброто общуване и посланието, че всеки е уникален и неповторим, независимо от начина по който вижда.

Ако и вие искате да надградите своите знания в обслужването и общуването с хора с нарушено зрение – пишете ни на r.sokolova@bgassist.com или се свържете с нас на тел. 0899187084. Ние ще подготвим специално за вас изключително интересен и запомнящ се тренинг.

По статията работи: Райна Соколова

Сподели