вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Две мобилни приложения, които представят времето навън чрез звуци

Едно от предимствата на смартфоните е, че чрез тях можем бързо и лесно да се информираме какво е времето в момента и как то ще се промени през следващите дни. За тази цел има разработени множество безплатни и платени приложения със сходни възможности. Тук ще ви представя Weather XL PRO за Android и Weather Gods за iOS, които освен обичайните за този тип приложения функции, разполагат и с възможност за представяне на времето навън чрез звуци.

Weather XL PRO за Android

Може да го срещнете и със заглавие „Времето България XL PRO“. Приложението е преведено на български и е достъпно за работа с екранния четец TalkBack. При всяко стартиране ще чувате звуковото представяне на времето в момента според текущото ви местоположение. Аудио ефектите са с продължителност около 10 секунди. Ако е слънчево, ще чувате птички, а при валежи или гръмотевични бури, представянето ще съответства на това.

Приложението може да показва прогноза за следващите часове, както и за предстоящите 10 дни. Биха могли да се изведат и по-подробни данни като текущата влажност, скорост на вятъра, видимост, ултравиолетов индекс и така нататък.

В горната лява част на началния екран има бутон „Настройки“. От там можете да зададете предпочитаните мерни единици, както и това дали да се показват текущите метеорологични условия в панела с известия. Бихте могли да закупите пълната версия на Weather XL PRO, която към момента струва 8,19 лв. Това ще ви даде възможност да използвате приложението без реклами.

Можете да изтеглите Weather XL PRO от Google Play магазина.

Weather Gods за iOS

Това е приложение, чиято достъпност за екранния четец VoiceOver е предвидена от разработчиците му. Както донякъде подсказва и името, Weather Gods представя прогнозата за времето чрез неговите „богове“ под формата на бутони:

  • Fire – Температура на въздуха, изгрев и залез, ултравиолетов индекс;
  • Ice – Данни за превалявания от сняг и поледици;
  • Air – Посока и скорост на вятъра, влажност, атмосферно налягане;
  • Water – Информация за дъждове и гръмотевични бури;
  • Moon – Фаза, изгрев и залез на луната.

Докато приложението е на фокус, ще чувате звукови ефекти, които съответстват на текущите метеорологични условия. Отразяват се явления като превалявания от дъжд, сняг, гръмотевични бури, мъгла, вятър, слънце, облачност и така нататък. Звуците се възпроизвеждат заедно, например може да чувате такива за вятър, частична облачност и висок ултравиолетов индекс едновременно.

Аудио ефектите са разнообразни. Времето през деня и нощта се представя по различен начин, а преваляванията от дъжд имат три нива на интензивност. Тези на вятъра са 12 (от съвсем лек до ураганен). За ултравиолетовия индекс има отделен звуков сигнал с 4 нива (от средно до екстремно).

Чрез бутона „weather wheel“ бихте могли да видите детайлна почасова прогноза за следващите 7 дни. Посредством елементите в долната част на екрана можете да чуете информация за всеки ден от предстоящата седмица. Ако искате да видите по-подробни данни, активирайте съответния елемент и цялата текуща информация заедно със звуците ще се промени в зависимост от прогнозата за избрания ден.

Чрез настройките на приложението можете да зададете предпочитаните мерни единици и силата на звука, а посредством бутона „Weather Sounds“ се отваря списък с различните аудио ефекти.

Особено полезна функция на Weather Gods е показването на известия за предстоящи метеорологични явления. Това могат да бъдат изгрев, залез, повишена вероятност за дъжд, висока скорост на вятъра, валежи от сняг, мъгла, бури и така нататък. Можете да получите известие вечерта, сутринта или 15 минути преди часа с повишена вероятност за настъпване на явлението. Например ако за 18 часа днес се очакват гръмотевични бури, ще получите известие в 17:45. Вечерният и сутрешният час за известяване се задават чрез опцията „Notification Schedule“ в настройките на приложението.

Weather Gods може да генерира известия с прогнозата за предстоящия ден. Тя съдържа данни за очакваната минимална и максимална температура, вероятността за валежи, скоростта на вятъра и какво време ще преобладава (например слънчево, дъждовно и така нататък). Този тип известия се настройват от раздела „Notifications“, опцията „Summary Notification“.

Weather Gods е платено приложение. Към момента цената му е 8,49 лв. Според мен използването му си заслужава заради предвидената достъпност за VoiceOver и атрактивните му функции.

Бихте могли да изтеглите Weather Gods от магазина за приложения App Store.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.