неделя 23 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Windows 10: Промяна на размера и цвета на курсора на мишката

До преди актуализацията на Windows 10 от месец май 2019 г. (версия 1903), потребителят можеше да избира измежду само 3 степени на размера за курсора на мишката и 3 опции за неговия цвят (бял, черен и инвертиран). Аз лично използвах най-големия размер на курсора в инвертиран цвят и въпреки това пак при определени обстоятелства ми се случваше да губя позицията на курсора на мишката по екрана.

В актуализацията на Windows 10 от месец май 2019 г. (версия 1903), бяха въведени подобрения за достъпността, свързани с размера и цвета на курсора на мишката. Сега можем да избираме измежду не 3, а цели 15 степени за размера на курсора на мишката. Освен това, към трите вече налични за избор цвята за курсора е добавена и опция сами да си посочваме в какъв цвят искаме да е той. Предлагат се 7 предварително зададени цвята: жълто-зелено, жълто, златисто, розово, тюркоазено, зелено и лилаво. В допълнение, можем да си дефинираме желан от нас цвят от цялата цветова гама.

Но как във версия 1903 на Windows 10 да променим размера и цвета на курсора на мишката? Ето как:

  1. От панела намиращ се най-вляво в менюто „Старт“, избираме „Настройки“. Алтернативно, можем да отворим прозореца „настройки“ с клавишната комбинация Windows+I.
  2. От списъка с категории от настройки, избираме „Улеснен достъп“.
  3. От намиращия се вляво списък с категории в раздела „Улеснен достъп“ избираме „Курсор и показалец“.
  4. С помощта на плъзгача с етикет „Промяна на размера на показалеца“ можете да укажете размера на показалеца (курсора) на мишката. Стойностите са от 1 до 15, но екранният четец може да ги докладва и в проценти (от 0 до 100). При стойност „1“ размерът е най-малък, а при стойност „15“ – най-голям.
  5. С помощта на групата от опции с етикет „Промяна на цвета на показалеца“ можете да укажете цвета на показалеца (курсора) на мишката. Предоставените възможности са: бял, черен, инвертиран и цвят по избор.
  6. Ако изберете опцията „Цвят по избор“, се отваря изскачащ прозорец, където от списъка с етикет „Предложени цветове на показалеца“ можете да посочите един от изброените по-горе предварително настроени цветове (жълто-зелено, жълто, златисто, розово, тюркоазено, зелено или лилаво).
  7. Ако желаете да укажете цвят различен от изброените по-горе, задействайте опцията „Избор на цвят на показалеца по избор“. Отваря се друг изскачащ прозорец, в който можете да посочите желаният от вас цвят от цялата цветова гама.
  8. Избраните от вас настройки се прилагат на момента (без нуждата от задействане на бутони като „OK“, „Приложи“ или „Запиши“), тъй че като сте готови, можете направо да затворите прозореца „Настройки“.

Това е. Пожелавам ви приятна и ползотворна работа с най-новата версия на Windows 10!

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Костадин Колев

Казвам се Костадин Колев и съм от гр. Пещера, но изобщо не съм любител на произвежданите при нас алкохолни напитки, с които градът ни се слави из цяла България. :-) Хобитата са ми много: музика, компютри, техника и електроника, компютърни игри, книги и много други. И от толкова много хобита, понякога направо си се чудя как ми остава време за всичко. :-) Основните ми занимания като цяло и в БГАсист в частност са свързани с приложения за Windows и Android. Главно две неща: превод на приложения от английски на български; бета-тестване на приложения. Главната ми цел при тестването на приложенията е да проверявам дали и до каква степен те са достъпни за работа с екранен четец от страна на хората със зрителни увреждания.