вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Помощни средства

Какво представлява доминото за незрящи

Настоящата статия е посветена на доминото и как то е адаптирано за хора с нарушено зрение. Това е игра, не по-малко популярна от морския шах, не се сърди човечето и таблата.

Съвсем спокойно може да се причисли към семейните игри. Подходяща е както за деца, така и за възрастни. Доминото е развлекателна и много забавна игра. Предлага се в удобна пластмасова кутия. Благодарение на това може да се пренася безопасно.

Доминото би могло да е неразделна част от багажа на децата при гостуване на баба и дядо, или когато отидат на лагер. Вземете го с вас на плажа, на пикник и няма да сгрешите. Със сигурност сте играли домино или поне сте виждали какво представлява.

Как незрящите и слабовиждащите могат да играят домино наравно с останалите?

Това е напълно възможно, стига доминото да е адаптирано, да бъде тактилно. Комплектът включва 28 плочки. Различното, което го отличава от стандартната игра домино е, че върху самите плочки има големи, изпъкнали точки. Те оказват числовата стойност на всяка страна. В средата на плочките има тактилна линия.

Казано по друг начин, доминото за незрящи представлява двойно шест-точково домино с тактилни точки. Благодарение на това незрящият играч може да играе пълноценно наравно с останалите. Има възможност свободно да преглежда с какви плочки разполага, без проблем се ориентира каква плочка е изтеглил. Пипайки плочките, проследявайки тяхното разположение, установява от коя страна да постави своята плочка.

Незрящите могат да играят домино точно както и хората с нормално зрение. С тази разлика, че плочките са тактилни. Изпъкнали са, за да могат да се усетят от незрящия играч. Пипайки ги, той разбира числовите им обозначения.

Ако играта ви е заинтригувала, можете да я намерите в нашия електронен магазин. Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели