вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Използване на гласа eSpeak в iOS

От известно време в смартфоните iPhone и таблетите iPad стана възможно инсталирането на допълнителни речеви синтезатори. Вече не е необходимо потребителите да разчитат изцяло на гласовете Vocalizer TTS, които са вградени в операционната система.

Синтезаторът eSpeak-NG има версии за Windows, Android, а от скоро и за iOS. Той притежава следните предимства:

  • Работи изключително пъргаво;
  • Поддържа множество езици, сред които и български;
  • Звучи разбираемо при висока скорост на говорене;
  • Има възможност за използване на един и същ вариант на гласа, независимо от избрания език.

Можете да изтеглите eSpeak от магазина App Store като всяко друго приложение. За да го използвате с екранния четец VoiceOver, направете следното:

  1. Отворете приложението Settings (Настройки).
  2. Влезте в „Accessibility“ („Улеснен достъп“), „VoiceOver“, „Speech“ („Изговаряне“).
  3. Чрез опцията „Voice“ („Глас“) можете да зададете eSpeak-NG като основен за екранния четец. Ако езикът на операционната система е английски, ще намерите eSpeak в раздела с налични гласове „English (US)“.
  4. Изберете някой от вариантите на гласа. В момента те са малко над 100, но не всички са с добро качество. Бихте могли да изпробвате няколко, докато си харесате приемлив.
  5. Можете да се върнете в раздела „Speech“ („Изговаряне“) и да изберете гласа eSpeak за някой от допълнителните „ЕЗИЦИ В ШАЙБАТА“ („ROTOR LANGUAGES“).

За част от потребителите eSpeak звучи твърде роботизирано, с непълноценна интонация или на моменти неразбираемо. Други пък предпочитат работата с него. Той има своите предимства и си заслужава да го изпробвате, за да прецените дали бихте го използвали с вашия iPhone или iPad.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.