вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Инсталиране на няколко операционни системи чрез една флаш памет

Тези, на които се е налагало да инсталират Windows или други операционни системи, със сигурност са се сблъсквали с необходимостта всяка от тях да е на отделна флаш памет. Дори ако искаме да имаме инсталационни варианти на Windows 10 и 11 под ръка, трябва да си отделим две флаш памети за целта. Това обаче лесно може да се избегне.

В тази публикация ще ви покажа как да заредите ISO файлове с няколко различни операционни системи на една и съща флаш памет. Необходимо е да изтеглите безплатната програма Ventoy. Тя се инсталира директно в устройството и не изисква никакви по-специални настройки, за да работи нормално.

Когато буутвате от конфигурираната флаш памет, ще се отваря меню със заредените в нея операционни системи. Щом изберете тази, която ви трябва и натиснете Enter, тя ще се стартира директно.

Можете да свалите ZIP архива с варианта на Ventoy за Windows от страницата на приложението в GitHub. За да заредите няколко ISO файла с различни операционни системи на една флаш памет, направете следното:

  1. Разархивирайте съдържанието на сваления по-рано ZIP архив и влезте в новосъздадената папка.
  2. Отворете файла Ventoy2Disk.exe.
  3. В появилия се прозорец изберете флаш паметта, на която искате да заредите няколко операционни системи.
  4. Натиснете бутона „Install“. Необходимо е да потвърдите два пъти, че искате да се форматира устройството и на него да се инсталира Ventoy. Флаш паметта ще бъде разделена на два отделни дискови дяла. Единият ще съдържа операционните системи, а другият – файловете на приложението.
  5. След като инсталацията завърши, отворете диска с име Ventoy. В основната директория поставете ISO файловете, от които искате да избирате, когато използвате флаш паметта.
  6. Щом копирането приключи, устройството е готово за употреба.

За да изпробвате дали всичко работи нормално, рестартирайте компютъра и буутнете от флаш паметта. Ще се зареди меню с копираните ISO файлове. Със стрелките изберете този, който ви трябва и натиснете Enter. Операционната система ще започне да се зарежда. Тъй като менюто на Ventoy не се озвучава от екранен четец, някои потребители с нарушено зрение може да имат нужда от съдействие при избора на конкретен ISO файл.

Ако прецените, че искате да използвате конфигурираната флаш памет по нормалния начин, бихте могли да свалите програмката HP USB Disk Storage Format Tool. Чрез нея форматирайте устройството, за да се отървете от допълнителния дисков дял с файловете на Ventoy.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.