вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 11: Как да избегнем появата на екрана при заключване

Екранът при заключване в Windows доста напомня на този в мобилните операционни системи Android и iOS. Той обикновено се появява при вписване, събуждане или след изключване на дисплея.

Това поведение обаче не е предпочитано от всички потребители. Често срещана причина е, че при по-съвременните лаптопи след функцията за изключване на дисплея, се активира и тази за заключване. Тук ще обясня два начина за избягване на подобни ситуации.

Използване на Local Group Policy Editor

Чрез него имате възможност да настройвате различни системни функции. Инструментът не е толкова популярен, понеже е предназначен за по-напреднали потребители. За да имате достъп до него, е необходимо да сте с Windows 11 Pro и вашият акаунт да е с роля на администратор. Ако отговаряте на тези условия, направете следното:

 1. Отворете инструмента за Изпълнение с клавишната комбинация Windows+R.
 2. В полето въведете „gpedit.msc“ без кавичките и натиснете Enter.
 3. След като се покаже прозорецът на Local Group Policy Editor, със стрелка надолу изберете „Компютърна конфигурация“. Тъй като инструментът е само частично преведен на български, следващите елементи от интерфейса ще бъдат на английски.
 4. Натиснете TAB, за да се фокусирате в списъка с категории настройки, със стрелка надолу потърсете „Administrative Templates“ и натиснете Enter.
 5. По същия начин влезте в „Control Panel“, „Personalization“.
 6. Намерете опцията „Do not display the lock screen“ и я отворете с Enter.
 7. Ще се покаже прозорец, чрез който можете да определите стойността на настройката. С TAB се придвижете до радио бутона „Not Configured“и със стрелка надолу го променете на „Enabled“.
 8. Натиснете „OK“, за да се запазят промените.

Препоръчително е да рестартирате компютъра. След зареждане на операционната система вече няма да се показва екранът при заключване, а директно ще бъде поисквано удостоверяване чрез ПИН, парола или друг метод, ако е зададен такъв. В случай, че след известно време на неактивност вашият компютър изисква вписване, бихте могли да изключите настройката „Ако сте отсъствали, кога да изисква Windows да влезете отново“. Как се стига до нея, можете да разберете от нашата публикация Windows 11: Как се премахва паролата на акаунт.

Забраняване на изключването на дисплея и задаване на скрийнсейвър

Тези 2 стъпки могат също да предотвратят появата на екрана при заключване, докато компютърът не се използва. За да забраните изключването на дисплея, направете следното:

 1. Отворете приложението Настройки с клавишната комбинация Windows+I.
 2. Ще бъдете фокусирани в раздел „Система“. С TAB намерете списъка с категории настройки, изберете „Захранване и батерия“, след което натиснете Enter.
 3. Отново с клавиша TAB се придвижете до елемента „Захранване, Екран и заспиване, Показване на всички настройки“ и натиснете интервал.
 4. Задайте стойност „Никога“ за двете падащи менюта, които определят кога да се изключва дисплеят.

Така ще се избегне появата на екрана при заключване. Но тъй като не е препоръчително дисплеят да е постоянно включен, добре е да зададете скрийнсейвър. Това е функция, която след определен период на неизползване, затъмнява екрана или показва зададени от потребителя изображения, анимации. По този начин ще компенсирате забраненото изключване на дисплея. Ето какво е необходимо да направите:

 1. Отворете приложението Настройки с клавишната комбинация Windows+I.
 2. Изберете „Персонализиране“ и натиснете Enter.
 3. С TAB потърсете списъка с категории настройки.
 4. В него със стрелка надолу намерете „Екран при заключване“ и натиснете Enter.
 5. С неколкократно натискане на клавиша TAB се придвижете до „Скрийнсейвър“ и активирайте бутона „Отваряне“.
 6. Ще се покаже прозорец с настройки на функцията. От падащото меню изберете „Празно“. В този случай след зададено от вас време на неизползване, ще се показва черен екран. Имайте предвид, че това не изключва дисплея напълно, а просто го затъмнява.
 7. Посредством опцията „Изчакайте“ задайте броя минути, след които да се активира скрийнсейвърът.
 8. Натиснете бутона „ОК“, за да се запазят промените.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.