вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

НовиниСофтуер

Мобилното приложение Storytel

Тази публикация не е рекламно съобщение, а изразява мнението на един безпристрастен потребител.

Много от вас знаят, че между хората с нарушено зрение и аудио книгите съществува дългогодишна и неоспорима връзка. Още по времето, когато носителите на този тип съдържание не са били толкова широко разпространени, немалко хора са разчитали на това, дадено литературно произведение да им бъде прочетено от друг човек.

Технологиите за запис на човешки глас и съхранението му са се променили осезаемо през годините, но чарът на аудио книгите на този етап е непомрачен, особено ако записът е висококачествен, а четенето е на професионално ниво – без несъответстваща на сюжета интонация, съпътстващ шум и т. н.

Напоследък все по-често се говори за поточно предаване или streaming, което елиминира нуждата от съхранение на дигитално съдържание в паметта на устройствата. Именно това предлага мобилното приложение, предмет на тази публикация – streaming на аудио книги чрез интернет.

Storytel е шведска компания, основана през 2005 г. Разработваното от нея мобилно приложение се използва в 15 страни, между които наскоро се присъедини и България. Към момента се предлагат над 300 литературни заглавия на български и повече от 50000 на английски.

Storytel е първата абонаментна услуга за аудио книги на нашия пазар с фокус върху българското съдържание. В каталога са включени класически произведения, съвременни романи, книги за деца, такива за мениджмънт и самоусъвършенстване, статии и публицистика, аудио сериали и други.

Срещу месечна такса от 12,99 лв., потребителите имат възможност неограничено да слушат заглавията от каталога, който бива допълван с времето. Книгите могат да бъдат запазвани и за четене офлайн, което елиминира необходимостта от интернет връзка. Някои от по-известните четци са актрисите Десислава Знаменова, Христина Ибришимова, Мая Кисьова, Линда Русева, писателят Георги Господинов.

Наличен е 14-дневен пробен период за тестване на услугата, но за да бъде активиран е нужно да се потвърди методът на плащане. Тоест ако искате просто да тествате, необходимо е преди 14-тия ден да откажете абонамента, в противен случай методът на плащане, който сте избрали ще бъде автоматично таксуван.

Приложението е налично за операционните системи Android и iOS. И при двете платформи, достъпността за екранен четец е ако не перфектна, то със сигурност повече от задоволителна.

За всяка книга има бутон за преглед (Preview). Прегледът представлява неколкоминутен откъс, чрез който може да се придобие представа за четеца, начинът му на говорене, самото литературно произведение и т. н. Записите са с много високо качество. В страницата на всяка книга е включено общото й времетраене, както и анотация. Може да се търси по категории, например класика, романи, разкази и т. н.

Плейърът за аудио съдържанието разполага с функция за бързо превъртане (чрез задържане на един от двата бутона). Налична е и опция за промяна на скоростта на възпроизвеждането.

Положителен факт е, че подобни международни платформи постепенно навлизат и на българския пазар. Липсата на повече гъвкавост по отношение на абонамента и високата му цена биха представлявали възпиращ фактор за доста потребители, но все пак Storytel е някаква, макар и платена алтернатива на нелишените от несъвършенства безплатно разпространявани аудио книги на български.

Всеки, на когото му е интересно, може да инсталира приложението, да разгледа книгите, да придобие представа за качеството на записите и самото четене. Това е напълно безплатно, а от там нататък предстои личен избор.

За да изтеглите Storytel, посетете следните уеб страници:

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.