четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Лица със зрителни уврежданияНовини

Как някои от големите технологични компании подобриха достъпността на услугите си през 2021 година

Достъпът на хората със зрителни нарушения до мобилните, настолните операционни системи и софтуера като цяло, не е случаен феномен. Големите технологични компании например Google и Microsoft имат специални отдели, които се занимават с подобряване на достъпността на техните продукти за хора с различни затруднения (слухови, зрителни, двигателни и други). Целта е да се гарантира, че софтуерът ще може да се използва и от тези по-специфични групи.

В тази публикация накратко ще ви представим какви бяха нововъведенията по отношение на достъпността за хора с нарушено зрение, направени от по-големите технологични компании през 2021 година.

Apple

В настолната операционна система MacOS беше добавена възможност за определяне на цвета и контурите на курсора на мишката. Това позволява персонализирането му така, че да е по-лесно видим, когато се движи и променя формата си.

В мобилната операционна система iOS 15 също бяха представени някои функции, улесняващи хората с нарушено зрение. При снимане чрез приложението Camera може да се извлича текст от текущия обект, към който е насочено устройството. Засега не се поддържа български.

Друга полезна функция е „Image Explorer“. Тя е вградена в екранния четец VoiceOver и позволява обхождане на дадено изображение чрез плъзгане с един пръст. Екранният четец съобщава обектите, които биват докосвани заедно с информация за местоположението им например „center“, „near bottom edge“. Такива обекти могат да бъдат хора, устройства, бутилки и много други.

В iOS 15 вече има и възможност за настройване на изгледа за всяко отделно приложение. Може да се задава размер на текста, увеличаване на контраста, инвертиране на цветовете и други.

Google

В екранния четец TalkBack за Android бяха добавени нови жестове с 3 и 4 пръста, налични за устройствата Samsung Galaxy и Google Pixel. Брайловата клавиатура вече разполага с два режима на въвеждане. Налична е и възможност за частично управление на екранния четец чрез гласови команди.

Браузърът Chrome се сдоби с функционалност за извличане на текста от аудио и видео съдържание на английски език (Live Captions). Би било интересно, ако се направи така, че активният в момента екранен четец директно да прочита текста, който се изговаря например в някое Youtube видео. Добавянето на възможност за превод на този текст в реално време ще е още по-значителна стъпка, но не се знае дали е възможно да видим подобна иновация в близко бъдеще.

Microsoft

Тази година изненадващо беше представен Windows 11. Новата версия на операционната система не включва кой знае колко значими подобрения, но има високи изисквания към хардуера. Само устройства с процесори, произведени през последните няколко години могат да работят с нея пълноценно без заобиколки и трикове.

В Windows 11 са обновени звуците, има доста промени в интерфейса. Приложението Settings е преработено, а „Action Center“ е разделен на два отделни компонента – „Notification Center“ и „Quick Settings“. Подобрени са и темите с висок контраст, които в значителна степен улесняват четенето на текст от хора с нарушено зрение.

Meta (Facebook)

Освен, че компанията промени името си през тази година, тя представи и някои подобрения в достъпността на своите услуги. Функционалността за автоматично описване на изображения във Facebook и Instagram беше обновена и вече разпознава над 1200 нови обекти и ситуации.

Facebook добави и възможност за слушане на подкасти, както и за създаване на стаи за аудио дискусии, доста подобни на тези в социалната мрежа ClubHouse. Към момента функционалностите са налични само в САЩ, но най-вероятно те ще бъдат пуснати и за Европа след време.

Тази година в продуктите на Meta (Facebook) се наблюдават и две отрицателни промени, засягащи достъпността за хора с нарушено зрение. Първата промяна се състои в това, че приложението Messenger за Windows стана неизползваемо с екранен четец. За щастие има достъпна негова алтернатива.

Втората промяна е, че в автоматично генерираните описания на снимките вече не се докладва присъствието на ваш приятел в тях. Това е последствие от изключването на системата за автоматично лицево разпознаване на Facebook, което беше направено поради притеснения на множество потребители по отношение на поверителността.

И за да не завършва меланхолично тази публикация, ще споменем плановете на Facebook за създаване на метавселена от продукти и услуги с добавена и виртуална реалност. А от всичко казано по-горе може да си направим заключение, че интересното тепърва предстои.

Източник: The tech industry’s accessibility report card for 2021

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.