вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Как да изтегляме книги от аудиобиблиотеката на ССБ

Аудиобиблиотеката на Съюза на слепите в България е достъпна онлайн за всички потребители със зрителни нарушения, които имат решение на ТЕЛК с над 71% инвалидност по зрение (втора група). В сайта са налични стотици заглавия. Файловете са в mp3 формат, а всяка книга може да бъде изтеглена като zip архив.

За да използвате аудиобиблиотеката, необходимо е да се регистрирате в нейния сайт webaudio.stackport.com. При регистрацията трябва да прикачите сканирано решение от ТЕЛК.

Когато влезете в профила си, ще видите началната страница на каталога. Можете да използвате различните начини за филтриране: заглавие, автор, категория, актьор, година и така нататък.

Търсенето по заглавие е лесно, необходимо е просто да го въведете в полето и да активирате бутона „Търсене“. Ако искате обаче да филтрирате чрез падащите менюта за автор, актьор и категория, те не са напълно достъпни за екранните четци и за работата с тях са нужни някои допълнителни стъпки. Ако използвате екранния четец NVDA, ето какво е необходимо да направите, за да изберете конкретен автор:

 1. Намерете падащото меню и натиснете два пъти Enter върху него, за да го разгънете. Ще се появи поле за въвеждане на текст.
 2. Без да измествате фокуса, въведете фамилията на желания автор.
 3. Натиснете Enter и ако всичко е наред, ще чуете първия намерен резултат.
 4. За да се придвижите по-нататък, натиснете Enter, с което ще отворите менюто, след това стрелка надолу, за да преминете към следващия резултат и отново Enter, за да го изберете. Резултатите се прочитат от екранния четец само когато бъдат избрани и това налага специфичния начин за маркиране.
 5. Изпълнявайте тези стъпки, докато намерите желания автор.

Ако използвате екранния четец JAWS, има малка разлика при работата с падащите менюта. Ето необходимите стъпки:

 1. Натиснете два пъти Enter върху менюто за автор, за да го разгънете.
 2. Въведете търсената фамилия.
 3. Излезте от менюто със стрелка надолу, намерете го и отново влезте в него с Enter.
 4. Със стрелки нагоре и надолу би трябвало да чуете намерените автори. Натиснете Enter върху този, когото търсите.

По сходен начин бихте могли да използвате и другите падащи менюта. Ако нямате конкретна заявка за търсене, щом се появи полето за въвеждане на текст в падащото меню, можете просто да преминете към първия резултат. След като приключите с филтрирането, изберете бутона „Търсене“.

Намерените книги се извеждат чрез линкове. За да си изтеглите някоя, направете следното:

 1. Влезте в линка на книгата.
 2. В отворилата се страница, изберете бутона „Добави в моите книги“.
 3. С Control+End се придвижете в края на страницата и със стрелка нагоре намерете линка за сваляне на книгата като zip архив.
 4. След като го активирате, ще се отвори стандартен прозорец за запис на файл.

В страницата „Моите книги“ можете да видите всички заглавия, които сте добавили и да ги свалите повторно, ако е необходимо. Според правилата на сайта имате възможност да изтегляте до 5 заглавия за период от 10 дни.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.