неделя 14 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

НовиниСофтуер

Freedom Scientific издаде обновление за JAWS 18

Това обновление добавя поддръжка за Edge, най-новия уеб браузър от Microsoft, включен в Windows 10.

За да използвате JAWS с Edge, трябва да сте инсталирали актуализацията за творци на Windows 10 (версия 1703) или по-нова. Въпреки че все още има няколко функции на JAWS, които не са налице в Edge, като например избор и копиране чрез виртуалния курсор, навигационни маркери, умна навигация, гъвкав уеб и специфични за даден уеб домейн настройки, от Freedom Scientific са се постарали да направят като цяло работата при навигация на страници в Edge чрез реч и брайл възможно най-сходна до работата с Internet Explorer, Chrome или Firefox. Тъй като работата с Microsoft за подобряване на сработването с Edge продължава и в момента, бъдещите актуализации на JAWS ще включват по-голяма функционалност. Поддръжката за Edge е налична и в новия JAWS 2018.

Поддръжката за Edge е изключена по подразбиране в JAWS 18. Това е така, защото поддръжката за Microsoft Edge зависи от някои нововъзникващи технологии, които ние продължаваме да усъвършенстваме в тясно сътрудничество с Microsoft. Можете да включите поддръжката за Edge чрез Центъра за настройки, като направите следното:

 1. Натиснете INSERT+F2 и изберете Settings Center.
 2. Натиснете CONTROL+SHIFT+D, за да заредите настройките по подразбиране на JAWS.
 3. В полето за писане за търсене, въведете „edge browser“ без кавичките.
 4. Натиснете СТРЕЛКА НАДОЛУ, за да отидете до „Microsoft Edge Browser Support“ във филтрирания списък с резултати от търсенето в дървовидната структура.
 5. Натиснете КЛАВИША ЗА ИНТЕРВАЛ, за да включите тази опция.
 6. Натиснете ENTER, за да запазите вашите промени и да затворите центъра за настройки.
 7. Изключете и повторно стартирайте JAWS.

След като JAWS бъде рестартиран, ще можете да използвате JAWS за достъп до уеб страници в Edge. Ако срещнете някакви необичайни проблеми, след като включите поддръжката за Edge, можете да се върнете в центъра за настройки както е описано по-горе и да я изключите.

Виртуалният курсор се използва за четене на страници в Edge, точно както при другите браузъри. Можете да използвате стандартните команди за четене, както и повечето от клавишите за навигация, за да се придвижвате по страниците. Понастоящем има няколко навигационни бързи клавиша, които все още не се поддържат в Edge, но най-използваните команди: навигация по заглавия, абзаци, формуляри, таблици, списъци, графики и области работят. Допълнителни навигационни бързи клавиши ще бъдат поддържани в бъдещи актуализации.

По подразбиране, в Edge JAWS използва полуавтоматичен Режим за формулярите, който автоматично превключва режима за формуляри само при преминаване към контрола на формуляр чрез TAB или SHIFT+TAB. Поради начина, по който Edge показва страниците, автоматичният режим за формуляри не е налице, тъй като е възможно да има няколко контроли на един ред. Ще трябва да натиснете ENTER, за да включите режима за формуляри, ако използвате клавишите със стрелки, за навигиране между полетата на формулярите.

Други познати функции на JAWS, които понастоящем се поддържат, включват:

 • Извеждане на списък с връзки, заглавия или формуляри чрез натискане на INSERT+F7, INSERT+F6 или INSERT+F5.
 • Търсене на текст в текущата страница при натискане на CONTROL+F.
 • Получаване на информация за шрифта чрез натискане на INSERT+F.
 • Способността на JAWS да открива промени в езика използван на уеб страницата и автоматично да превключва на подходящия за целта глас, ако е наличен такъв.

Като започнете да опознавате Edge, ще забележите, че Edge е универсално приложение и няма лента с менюта, до която можете да получите достъп чрез клавиша ALT. За да получите достъп до специфичните за Edge функции, натиснете TAB от долната страна на страницата или SHIFT + TAB отгоре. Продължете да използвате TAB или SHIFT + TAB, за да преминете през различните контроли, докато се върнете обратно към областта за съдържание. Алтернативно, Edge предлага много от същите клавишни комбинации, налични в други браузъри като CONTROL+T за отваряне на нов раздел, CONTROL+H за извеждане на хронологията, CONTROL+I за извеждане на предпочитани, CONTROL+J за извеждане на списъка с изтеглянията и т. н.

За да изтеглите това обновление за JAWS 18, отидете в страницата за изтегляния на JAWS в уеб сайта на Freedom Scientific, където от първия падащ списък изберете „JAWS 18“.

Сподели

Костадин Колев

Казвам се Костадин Колев и съм от гр. Пещера, но изобщо не съм любител на произвежданите при нас алкохолни напитки, с които градът ни се слави из цяла България. :-) Хобитата са ми много: музика, компютри, техника и електроника, компютърни игри, книги и много други. И от толкова много хобита, понякога направо си се чудя как ми остава време за всичко. :-) Основните ми занимания като цяло и в БГАсист в частност са свързани с приложения за Windows и Android. Главно две неща: превод на приложения от английски на български; бета-тестване на приложения. Главната ми цел при тестването на приложенията е да проверявам дали и до каква степен те са достъпни за работа с екранен четец от страна на хората със зрителни увреждания.