вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Android: Как да променим предназначението на някои физически бутони

Все още не е чак толкова близо времето, когато ще използваме смартфони без никакви физически бутони. Макар и при повечето съвременни модели те да са малко на брой, наличието им позволява устройствата да бъдат управлявани по-интуитивно.

В този материал ще си поговорим за приложението Button Mapper, чрез което можете да задавате допълнителни функции на физическите бутони на вашия смартфон. Ето някои от основните възможности:

 • Определяне на допълнително предназначение на бутоните за регулиране на звука, както и на всички други, които приложението успее да разпознае;
 • Задаване на действия при единично, двойно и продължително натискане;
 • Преминаване към предишна и следваща песен чрез бутоните за регулиране на звука при заключен екран.

Забележка: Поведението на Power бутона не може да бъде променяно поради ограничения в операционната система.

Можете да изтеглите Button Mapper от Google Play магазина. Приложението не е преведено на български. След като го стартирате за пръв път, необходимо е да преминете през няколко екрана, които показват основните възможности. Скролирайте наляво, за да се покаже всеки следващ екран.

За да работи пълноценно приложението, нужно е да активирате услугата „Button Mapper“ в настройките за достъпност. Ето какво е необходимо да направите:

 1. В основния екран на приложението натиснете бутона „Още опции“.
 2. Изберете командата „Start/Stop service“.
 3. В появилия се екран отворете „Button Mapper“ и активирайте превключвателя за използване на услугата.
 4. Ще бъде поискано потвърждение. След това приложението вече ще може да работи пълноценно и всички негови настройки ще са видими.

Задаване на допълнителни функции на бутоните за сила на звука

За да определите какво да се случва при двойно и продължително натискане, направете следното:

 1. В основния екран на Button Mapper изберете „Volume Buttons“.
 2. Активирайте превключвателя „Customize“ под бутона „Volume Up“ (усилване) или „Volume Down“ (намаляване), според това кой от двата искате да настроите.

  Забележка: Имате възможност да зададете какво да се случва при единично натискане („Single tap“), но обърнете внимание, че така при всяко използване на бутона, заедно с регулирането на звука ще се изпълнява и конкретното действие. Това прави функцията не особено удобна. По тази причина е препоръчително за „Single tap“ да не задавате нищо.

 3. За да определите какво да се случва при двукратно натискане, изберете опцията „Double tap“ под съответния бутон за регулиране на звука. Ще се визуализира прозорец с различни действия, като можете да зададете само едно от тях, което ще се осъществява при двукратно бързо натискане.
 4. От падащото меню изберете някоя от следните категории: „Actions“ (Действия), „Applications“ (Приложения), „Shortcuts“ (Преки пътища), „System“ (Система), „Media“ (Мултимедия), „Advanced“ (Разширени). При избор на различна категория, действията под нея ще се променят. Можете да ги разгледате и според нуждите ви да изберете това, което би ви удовлетворявало.

  Забележка: Определени команди изискват допълнително потвърждение. За някои функции е необходимо и настройване чрез компютър, но върху това няма да се спирам, тъй като е за по-напреднали потребители.

 5. След като изберете желаното действие, настройката се запазва автоматично и то ще бъде извършвано всеки път, щом натиснете двукратно съответния бутон.
 6. Изпълнете стъпки 4 и 5 за опцията „Long press“, ако искате да се извършва действие при продължително натискане.

Настройване на други бутони

Ако вашето Android устройство има физически бутон „Назад“ или такъв за отваряне на меню, можете да го настроите чрез раздела „Back Button“ или съответно „Menu Button“. Изберете опцията „Add Buttons“, за да добавите друг физически бутон (ако е наличен такъв).

Забележка: Не се поддържа конфигурирането на бутони, които са на самия дисплей. Такива могат да бъдат: „Начало“, „Назад“, „Скорошни“.

Смяна на песните при заключен екран

Button Mapper предлага възможност да се използват бутоните за сила на звука за преминаване към предишна или следваща песен, когато екранът е заключен. За да се възползвате от тази функция, включете следните настройки в основния прозорец на приложението:

 • „Suppress volume change“ – Силата на звука не се променя при еднократно натискане, когато екранът е заключен. За да я регулирате, натискайте бутоните двукратно.
 • „Skip tracks with volume buttons“ – Позволява смяната на песни с еднократно или продължително натискане на бутоните за регулиране на звука.

Button Mapper е безплатно приложение, но някои от възможностите му изискват еднократна такса за закупуване на Pro версията. Предлагат се няколко ценови варианта, но няма разлика във функционалността, която ще получите. Ако решите, че искате Pro версията, тя може да бъде отключена срещу по-малко от 10 лв.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.