неделя 14 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Как да блокираме досадните реклами в интернет

Глобалната мрежа е море от информационни ресурси, което непрекъснато се разраства. Голяма част от тях са безплатни, но в това има известна условност. За да покрият разходите за собственото си съществуване, доста уеб сайтове показват реклами в съдържанието си.

Някои го правят твърде агресивно и натрапливо. Рекламните прозорци закриват важни участъци от страниците, за да се принуди потребителят да кликне върху тях. Други уеб сайтове показват реклама, съобразена така, че да не затруднява използването им, но работата с тях така или иначе бива забавяна заради зареждането на рекламни участъци. Отделна тема е, че някои от тях водят към съмнителни и подвеждащи кътчета на мрежата.

Сигурен съм, че много от вас са се натъквали на рекламно съдържание по средата на публикации, около плейъри за мултимедийно съдържание и въобще на места, които са значими при използването на конкретния уеб ресурс. Наличието на реклами забавя работата с уеб сайтовете, затруднява навигацията чрез екранен четец, подлага на риск сигурността на потребителя. Да не говорим за досадните видео реклами, които просто ни пречат да се наслаждаваме пълноценно на мултимедийното съдържание.

Как да блокираме показването на реклами докато сърфираме в мрежата?

Наличието на добавки за уеб браузър, които се опитват да ограничават показването на реклами не е новост. През последните години се наблюдава игра на котка и мишка между маркетолози и разработчици. Едните се опитват да заобиколят механизмите на така наречените „ад-блокъри“, а другите, да ограничат колкото се може повече начините за показване на реклами.

Тук ще ви представя една от най-разпространените добавки за уеб браузър, която блокира рекламно съдържание. Тя се нарича Adblock Plus. Ето част от възможностите й:

  • По подразбиране се ограничават всички натрапливи реклами, включително видео рекламите в Youtube, Facebook, твърде ярките банери, изскачащите прозорци и много други.
  • Adblock Plus е достъпен за уеб браузърите Firefox, Chrome, Microsoft Edge, Safari, Opera, както и за вашия Android смартфонили iPhone.
  • Тъй като много сайтове зависят от рекламите като начин на монетизиране, показването на приемливи такива е разрешено по подразбиране. Те са определени чрез строги изисквания за поставяне и размер, поради които не се възпрепятства нормалната работа с уеб сайта. Вие можете да изключите показването им и да сърфирате при абсолютно отсъствие на реклами.
  • Ако искате те да бъдат показвани в отделни уеб сайтове, можете да ги добавите в т. нар. „бял списък“ в настройките на Adblock Plus.

Някои уеб ресурси откриват използването на блокатор на реклами („ад-блокър“) и извеждат предупреждения, чрез които приканват потребителя да ги добави в белия списък. В някои случаи се ограничава достъпа до целия сайт или част от функционалностите. Ако все пак не желаете да добавяте даден уеб сайт в белия списък на Adblock Plus, можете временно да изключите функционирането на добавката и след като приключите работата си с придирчивия сайт, отново да го включите.

За да се радвате на по-изчистено уеб съдържание, не е необходимо първоначално конфигуриране на Adblock Plus. Единственото, което трябва да направите е да посетите официалния й сайт и да я инсталирате за вашия уеб браузър.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.