вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Лица със зрителни увреждания

Как се справят незрящите хора в ежедневието

Наскоро получихме запитване относно това как хората с нарушено зрение се справят с ежедневно-битови дейности като четене, писане, готвене, ориентиране в пространството, професионална реализация. Решихме, че отговорите на тези въпроси ще бъдат интересни и за част от нашата аудитория. Специални благодарности към Бехие Ахмед за предоставените идеи в този текст. А ето ги и въпросите:

Могат ли незрящите хора да четат?

Да, чрез така наречената брайлова азбука. Тя се състои от 64 типа вертикални тактилни клетки. Всяка от тях може да съдържа максимално 6 точки. Четенето се осъществява чрез хоризонтално движение на пръстите върху брайловия ред така, че всяка клетка да бъде възприета и разпозната. Посредством брайловата азбука могат да се изразяват букви, цифри, символи, ноти. Тя е призната в целия свят.

Много хора с нарушено зрение възприемат текстова информация чрез слушане. За целта се използват програми, наречени екранни четци. Те прихващат текста от приложенията, уеб сайтовете и електронните документи, след което го предават към синтезатор на реч (TTS). Това е друг вид софтуер, който може да прочита текстове чрез изкуствен (компютърно генериран) глас. И не на последно място, потребителите със зрителен дефицит слушат аудиокниги.

Могат ли незрящите хора да пишат?

Да, чрез брайловата азбука. За целта се използва плоча (от метал или пластмаса) с разграфени брайлови клетки и специално шило. По-бързо писане се осъществява с така наречените брайлови машини. В повечето случаи това са механични устройства, които тежат няколко килограма и са сравнително шумни на места, където се изисква повече концентрация.

Много потребители с нарушено зрение пишат на компютър и смартфон посредством екранен четец. Той изговаря буквите, които се натискат на клавиатурата или се въвеждат чрез сензорен дисплей. Софтуерът също позволява прослушване и редактиране на написания текст.

Как незрящите хора се ориентират в пространството?

Голяма част от тях се придвижват навън с помощта на бял бастун, други разчитат и на куче водач. Белият бастун е помощно средство за движение и сигнализация, което се използва от хора с остатъчно или нулево зрение. Чрез него те опипват и разучават настилката, както и различните предмети и препятствия в непосредствена близост. Белият цвят на бастуна информира другите наоколо, че неговият ползвател е със зрителен дефицит.

Кучетата водачи преминават през специално обучение от квалифицирани инструктори. В България те се подготвят от фондация „Очи на четири лапи“ и се предоставят безвъзмездно. Кучетата могат да оказват съдействие при избягване на препятствия, да запаметяват маршрути, да изпълняват прости команди. Препоръчително е да се използват в комбинация с бял бастун. За много зрително затруднени, тези дружелюбни животинки осигуряват единствения начин за самостоятелно придвижване навън.

Как незрящите хора използват компютър и мобилен телефон?

Вече споменахме екранните четци и речевите синтезатори. Потребителите със зрителен дефицит не се нуждаят от специален компютър. Достатъчен е стандартен такъв, който има сравнително добри параметри. Използва се най-вече клавиатурата. Придвижването в приложения и уеб сайтове се осъществява чрез множество клавишни комбинации на екранния четец и операционната система. Така всеки потребител с нарушено или нулево зрение има възможност да прочита уеб публикации, да прослушва аудио и видео съдържание, да сърфира в социалните мрежи, да прави онлайн поръчки.

Смартфоните също могат да бъдат използвани с екранен четец. Понеже обикновено при тях липсва физическа клавиатура, това се компенсира с промяна на жестовете за управление. Случва се автоматично, когато екранният четец е активен. Отварянето на приложение става чрез двойно почукване с един пръст, скролиране се осъществява с два или три пръста. Използват се и много други жестове.

Как незрящите хора се справят с готвенето и почистването на дома?

Известна част от тях определено умеят да готвят вкусно. Ориентират се по миризмата на приготвящата се храна, докосват я с ръка или направо я опитват. Използват се предимно уреди, които не са със сензорно управление и имат стандартни бутони.

За да разберат, че определена повърхност се нуждае от почистване, хората със зрителен дефицит обикновено я изследват чрез допир. Тъй като повечето от тях имат по-изострено тактилно възприятие, могат да усетят дали дадено място е прашно, има зацапвания или като цяло необходимост от почистване. Използват се препарати, мопове, прахосмукачки и други стандартни средства.

Какви професии практикуват незрящите хора?

Голяма част от тях са мотивирани за работа и се стремят към усъвършенстване. Могат да бъдат много лоялни и отговорни служители, тъй като не твърде често им се дава шанс да работят наравно с останалите.

Незрящите хора упражняват различни професии, при които пълноценното зрително възприятие не е задължително. Сред тях има писатели, автори на уеб публикации, актьори, певци, музиканти, юристи, дори и ютюбъри. Срещат се също служители в кол център, програмисти и DJ-и.

Този текст не претендира за изчерпателност. Има още доста, което може да се каже за всекидневните предизвикателства на незрящите хора. Надяваме се, че ви е било интересно.

Очаквайте публикациите ни тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.