вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Екранният четец NVDA и емотиконите

Най-общо казано, емотиконите са мънички изображения, чрез които в програмите за чат изразяваме емоция, настроение, нагласа и т. н. По подразбиране, екранният четец NVDA не изговаря коректно описанието на така наречените емотикони.

Мимоходом ще спомена, че тази дума е доста обобщено понятие. Всъщност съществуват два вида емотикони. Първите се наричат стандартни и могат да се изписват чрез определена последователност от символи на клавиатурата. Вторият вид са така наречените емоджита и са част от Unicode стандарта. Те не могат да бъдат извиквани чрез клавиатурна подредба за въвеждане на текст. Поради тази причина някои операционни системи имат специална клавиатура с емоджита, съдържаща списък с тези изображения, които можем да използваме докато си пишем с някого или публикуваме в интернет.

Добавката Emoticons за NVDA значително улеснява взаимодействието на екранния четец с емотиконите. Нейните автори са: Chris Leo, Noelia Ruiz Martínez, Mesar Hameed, Francisco Javier Estrada Martínez. За да се възползвате от функционалностите й, необходимо е да използвате версия на NVDA, не по-стара от 2018.3.

Инсталацията е съвсем лесна. Изтеглете файла от връзката в края на тази статия и го отворете с Enter. Изисква се потвърждение за инсталиране, след това и за рестартиране на NVDA. След като изпълните тези действия, добавката Emoticons ще бъде готова за използване.

Основни функционалности

Когато екранният четец срещне стандартен емотикон или емоджи, неговото значение ще бъде докладвано коректно. Например „Усмихване“, „Разсмиване“, „Намигане“, „Изчервяване“ и т. н. Добавката и нейната документация са преведени на български от Костадин Колев.

Клавишни комбинации

  • NVDA+E – Прочитане на емотиконите. Превключва изговарянето на текста, както е написан или като емотикони с техните дружелюбни описания.
  • NVDA+I – Извежда диалог за избор на емотикон за копиране. Чрез полето за писане можете да търсите в списъка. Имате възможност чрез набор от радио бутони да изберете показването на категорията с емоджи (Alt+Е), само стандартните (Alt+С) или всички налични емотикони (Alt+В).

В списъка (Alt+П) се показват три колони: името на емотикона, неговият тип (стандартен или емоджи), съответната последователност от символи.
Когато натиснете „OK“, знаците за избрания емотикон ще бъдат копирани във вашия клипборд, готови за поставяне.

Добавката разполага с възможност за създаване на речници за емотиконите, които могат да се използват в различните профили на NVDA. За повече информация, обърнете се към документацията на Emoticons. За да я достигнете, направете следното:

  1. Отворете контекстното меню на NVDA и се предвижете до „Инструменти“.
  2. Влезте в подменюто и активирайте командата „Управление на добавките“.
  3. В отворилия се прозорец, маркирайте „Емотикони“.
  4. С клавиша TAB се придвижете до бутона „Помощ за добавката“ и го активирайте.

Ще се отвори HTML документ с инструкции, зареден във уеб браузъра, зададен по подразбиране за вашата система.

Стабилна версия на Emoticons можете да свалите от тук.

Очаквайте още интересни материали в нашия сайт, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.